weby pro nejsevernější čechy

Víkendové kudykam posedmadvacáté v roce 2015

První plnohodnotný prázdninový víkend před námi, počasí zatím parádní, tak co nás čeká?

Ve čtvrtek 2. července 2015 volno, já si jen na chvíli zaskočím do Vzdělávacího střediska VOŠ a SŠ ve Varnsdorfu na vernisáž s uměleckými pracemi studentů Univerzity 3.věku, protože je mezi nimi i pár turistek.

V pátek 3. července 2015 stojí za zmínku snad jen fesťák v Prysku.

V sobotu 4. července 2015 budou u Kocoura zápolit siláci, mělo by to být docela velké. V Jiříkově budou pro změnu soutěžit hasiči, a nějakou slávu mají hasiči také třeba v Ebersbachu. Taky se bude hrát rugby v Rumburku. A bude se létat (dva dny) v Rybništi. Do toho se montují prohlídky technického zázemí v Loretě. Množné číslo není chybou, protože podle infa KM je zájem enormní a máme tu tedy vložené info:

Výjimečnou příležitost seznámit se s nepřístupnými prostory v Loretě Rumburk nabízí mimořádné komentované prohlídky. Uskuteční se pouze začátkem léta. Zájemci při nich mimo jiné nahlédnou do podzemních prostor barokní sakrální památky. Sestoupí do krypty klášterního kostela sv. Vavřince , uvidí větrací systém kaple Panny Marie Lurdské, vystoupají do věže vstupní budovy Lorety a prohlédnout si zvony a hodinové stroje.

V sobotu 4. července 2015 se již naplnila kapacita prvního termínu. Pro velký zájem se přidal druhý termín – se začátkem od 11.30 h. Tato prohlídka skončí ve 13.00 h. Prosíme o rezervaci místa. Počet účastníků prohlídek technického zázemí je z kapacitních důvodů omezen na 30 osob a nutná je předchozí rezervace na tel. čísle +420 604 555 922 a e-mailu loreta.rumburk@seznam.cz. Vstupné je 90 a 45 Kč. Více je na www.loretarumburk.cz.

Klára Mágrová

Večer pak možno strávit konec soboty v kapli na Vlčí Hoře na koncertě rumburských The Pix. No a samozřejmě, den patří Čtverci v Poustevně.

V neděli 5. července 2015 možno vyrazit do soutěsek Křinice s OPSkou České Švýcarsko, nebo se strážcem NP na Pravčickou, nebo s geologem do Kyjovského údolí. V Jiříkově minikopaná. A protože už jsou prázdniny, začíná varhanní festival ve Filipově. Kdo by měl hudby málo, může pokračovat do Chřibské na zahajovací koncert zdejšího kulturního léta, nebo skončit na Fabrice v Doubici na China Shop Bull.

Není to zdaleka vše, zkuste se podívat nejen do plakátků, něco najdete také v našem kalendáři.