weby pro nejsevernější čechy

Ibeyi

Také je u vás takové vedro, že se sama taví čokoláda? Nezoufejte. Zkuste do té taveniny rychle střihnout panáka francouzského koňaku, hrst máty taky nemůže uškodit, nebo trochu provoněné kávy…. je toho hodně, s čím by se dalo experimentovat. V každém případě kdybyste náhodou trefili ty správné poměry a včas to zchladili, mohli byste získat IBEYI. Podávejte s trochou melancholie.

Ibeyi jsou dvě úžasné mladé dámy Lisa-Kaindé Diaz a Naomi Diaz, které vloni, a zvláště pak letos vtrhly na hudební scénu. Lakonicky by se dalo dodat, že jsou to francouzská dvojčata, ale… to by bylo trochu zavádějící. Protože by nám z toho vypadly ty francouzsko-kubánsko-nigerijské kořeny, také ten fakt, že své vlastní písně zpívají anglicky a také africkým jazykem yoruba a spousta dalších detailů.

Ibeyi – jejich název – potvrzuje jejich vzájemný vztah, neboť v jazyce yoruba znamená právě dvojčata, a také do jisté míry naznačuje jejich nezávislost. Ibeyi jsou si samy sobě jak tvůrkyněmi, tak interpretkami i kapelou. Na produkci jim stačí jen pár mikrofonů, nějaké ty klávesy a cajón (což je taková ta ozvučená bedýnka, na kterou se dají šikovnýma rukama dělat hotové zázraky).

V letošním roce vydaly své první plnotučné album. Jak ho hudebně charakterizovat nevím. Mluví se o soulu, R&B, či něčem podobném, možná se dá vystopovat trocha hip-hopu, elektronických experimentů…. už teď, když to po sobě čtu, vidím, že se to jakémukoliv upřesnění brání. Jsou to prostě Ibeyi. Vezměte vzorek a uvidíte. Já mám to album rád, zvlášť teďka, v tom vedru.

https://youtu.be/v=ZlAX-QrpiOE