weby pro nejsevernější čechy

Trénujeme naplno, jako kdyby bylo patnáct stupňů, říká o přípravě FK Varnsdorf Roman Skuhravý

Pekelné vedro provázelo trénink fotbalového áčka FK Varnsdorf, který jsme měli šanci navštívit. Ve vysokých teplotách hráči v rámci letní přípravy zkoušeli na hřišti u Mandavy například nácvik situací ze hry a pot z nich lil doslova proudem.


Varnsdorf už stihl sehrát dvě přípravná utkání, Teplice porazil 3:2, se Slovanem Liberec padl 2:1. Další zápasy ho čekají například s Bohemkou a Jabloncem, kdy se popere tým s velkými prvoligovými ambicemi s druhým druholigovým mančaftem.

Od týmu po sezóně odešel trenér Zdeňko Frťala a nastoupil Roman Skuhravý, který nám poskytl rozhovor o tom, jak se Varnsdorf připravuje a jestli mají hráči vůbec chuť ještě něco dělat.

Jak jste si zatím zvykl na mladý varnsdorfský tým?

Zvykl jsem si velmi rychle, s tím jsem vůbec neměl problém. Já jsem zvyklý pracovat s mladými hráči, moc jsem se na to těšil. Zatím jsem opravdu spokojen. Uvidíme, jak se nám podaří forma spolupráce, kterou jsme si nastavili.

Jaká byla nálada v týmu, když jste přišel?

To se musíte zeptat hráčů. Nastupuji po velice úspěšném trenérovi i období, to beru jako fakt. Nestresuje mě to, ba naopak. Narovinu jsme si na začátku řekli pravidla a já bych byl hloupej, kdybych nevyužil toho, co tu funguje – klima týmu a styl hry. Se Zbyňkem Frťalou máme podobný pohled na fotbal a asi i proto jsem byl angažován.

Nepřišli hráči po minulé sezóně o motivaci? O něco se taková léta hraje, a když se to podaří, tak nic.

Takhle vůbec nechci přemýšlet. To je problém celého českého sportu; něco dokážeme a pak na to dlouho a rádi vzpomínáme. Fotbal je o tom se stále zlepšovat a vyhrávat, to kluci vědí.

Do varnsdorfského týmu většinou chodí neznámá jména a vypracují se až tady. Přišel ale v létě někdo, kdo bude určitě patřit do základní sestavy?

Já jsem přesvědčený, že ten kádr bude natolik vyrovnaný, že nás uvnitř týmu potáhne konkurence nahoru. Například Honza Juroška nám může hodně pomoci.

Z týmu odešel Radim Breite, o tom se ví. Přišel Varnsdorf ještě o někoho?

Breite odešel, to byl klíčový hráč, ale jsme schopni ho nahradit. Odešel i Landovský a Janoušek, těm skončilo hostování, odešel také Linka. S tím vším se Varnsdorf musí popasovat, my tu musíme hráče vychovávat a od nás pak putují dál. Myslím, že i to je úděl Varnsdorfu.

Jak se vypořádáváte s extrémním vedrem, které v těchto dnech panuje?

Je to složité, ale musí se s tím potýkat všichni. Dobrá regenerace a pitný režim, to je základ a na to klademe důraz. Jinak trénujeme naplno, jak kdyby bylo patnáct stupňů.

Co vás ještě čeká za zápasy?

Dnes hrajeme s Bohemkou (utkání skončilo 2:3 prohrou pro Varnsdorf, pozn. redakce), pak budeme soupeřem Jablonci při jejich generálce na Synot ligu. My si chceme vyzkoušet naši hru a bude to takové zrcadlo přípravy. Pro mě je nejdůležitější, jak se nám dostávají do hry prvky, kterými se chceme prezentovat. Zatím se nám to daří skvěle.

Takže myslíte, že dokážete konkurovat silným prvoligovým týmům?

Ta filozofie je tu daná, s každým soupeřem chceme hrát náš fotbal a prožít úspěch. Přiznávám, že tohleto jsou silní soupeři, co pomýšlejí na prosazení se v Evropě, což je dost těžké měřítko, ale zároveň to je výzva.

Plánujete nějak pozměnit herní systém?

Chceme hrát kombinační fotbal, a tak se chceme prezentovat. Jak nám to půjde, to uvidíme.

Stanovili jste si s vedením do další sezóny jasný cíl – získání postupového místa?

My jsme se o cílech ještě nebavili, zatím je důležité, že jsem s mužstvem našel společnou řeč. Tahle sezóna bude šíleně vyrovnaná a sedm nebo osm týmů bude chtít být hodně úspěšných.