weby pro nejsevernější čechy

Zpráva o Kristýně ležící v koutě

Včerejšek jsem celý den proválel na Kristýně. Je to sice stará vykopávka, ale vzhledem k tomu, že je to zatopený lignitový důl, to vůbec nevadilo. A jelikož si v klasických koupalištích obyčejně v klidu nezaplavete a rybníky vyhnívají v tom vedru jeden po druhém, přišlo mi škoda neprozradit, že je tu v dosahu prima místo, kde ani není natřískáno.

Jezero Kristýna leží v úplném koutě republiky u Hrádku nad Nisou (Výběžané mi snad prominou, že je to v konkurenčním výběžku :) ). Hranice s Polskem a Německem se tu prakticky jezera dotýkají a na skladbě návštěvníku je to také znát; je to takové „multikulti“. Ale jak už jsem předeslal, ani přes ideální počasí tu není hlava na hlavě, což je moc příjemné.

Nebudu vám tu popisovat, jak jsem se celý den blaženě rochnil a bahnil, ale pravda to je. Především voda je skvělá a především nádherně čistá. Snad to dělá ta místy třicetimetrová hloubka nebo nevím co, ale voda je průzračná a plná rybek. Někteří možná namítnou, že je to na koupání trochu z ruky. Trochu je, uznávám, ale zase je to dobrý tip na celý den, protože v areálu je dost místa i na všechny možné občerstvovny, a třeba i na lanové centrum pro ty co mají koupání dost, nebo i dostatek turistických tras do okolí. I seriózní oběd zde pořídíte za slušnou cenu třeba v Hospodě na Jihu. A ležet u vody se tu dá jak na tom přímém slunečním pekle, tak i ve stínu stromů. Co kdo snese.