weby pro nejsevernější čechy

Dožínky Brniště 2015

Podralský nadační fond ZOD, obec Brniště a ZOD Brniště a.s. srdečně zvou na tradiční slavnost DOŽÍNEK dne 29. 8. 2015 v Brništi, v lesním areálu Zátiší. Je připraven bohatý program vhodný pro celou rodinu. Oslavte s našimi zemědělci letošní úrodu a sklizeň, prožijte s námi den s nádechem starobylých tradic v krásném prostředí lesního areálu.

Ukončení žní bylo od nejstarších dob spojeno s oslavami v podobě tradičních zvyků, zpěvů, tanců a hodování. Dožínky mívaly různou podobu, od skromného předání věnce hospodáři až po velkou slavnost, ale vždy se jim věnovala pozornost a Dožínky patřily k nejdůležitějším svátkům roku. Dožínky (také obžinky, dožatá, dóženek, dožitá, dočesná, žnivuvka, ožinek, znivý) jsou především oslava hojnosti, oslava dokončené práce, poděkování za štědrou úrodu a úspěšnou sklizeň. Po období práce a žní je čas na oslavu, tanec, hudbu a zpěv. Užijte si s námi tuto obnovenou lidovou tradici, která je s venkovem spjata odnepaměti, a uctěte i naše zemědělce.

Bohatý program začíná DÍKŮVZDÁNÍM na návsi Brniště v kostele sv. Mikuláše od 13 hodin. Velký dožínkový průvod vyjde od Obecního úřadu v Brništi ve 14 hodin, v jeho čele uvidíte folklórní soubor Jizera a zakončí ho 100m strojů moderní zemědělské techniky. Ve 14:30 hodin pak dojde k předání dožínkových věnců v lesním areálu Zátiší a začíná další kulturní program. Můžete se těšit na taneční vystoupení folklórního souboru Jizera, vystoupení mažoretek z Nového Boru spolu s show rodičovského týmu, svým zpěvem nás potěší pěvecký sbor Canzonetta z Osečné a pěvecký sbor Václavky z Jablonného v Podještědí. A čeká nás i trochu adrenalinu- kovbojská show s koňmi skupiny Terra Historia a Jany Jelenové. Odpolední program zakončí bubenická show souboru Hluchá parta z České Lípy. Večerní program je jako vždy věnován dobré muzice a tanci. Krátce před 19 hodinu zahájí svůj koncert kapela Next band a na závěr dožínkového programu je připraveno i jedno překvapení.

Pro děti jsou v průběhu dne připraveny tematicky zaměřené tvůrčí dílny PNF ZOD a NSZ Neukirch, děti si vyzkouší například výrobu postaviček z kukuřičných klasů, výrobu fotorámečků se zrníčky, výrobu dožínkových ozdob ze slaného těsta a další.

V areálu nebude chybět ani jarmark s pestrou nabídkou stánků s řemeslnými a uměleckými produkty z regionu a bohaté občerstvení a ochutnávky.

Program:

13:00 h kostel sv. Mikuláše – díkuvzdání

14:00 h dožínkový průvod – start od Obecního úřadu v Brništi

14:30 h předání dožínkových věnců v areálu Zátiší

14:45 h taneční vystoupení folklórního souboru Jizera

15:00 h Novoborské mažoretky a show rodičovského týmu

15:15 h pěvecký sbor Canzonetta Osečná

15:45 h kovbojská show s koňmi skupiny TERRA HISTORIA a Jany Jelenové – první vystoupení

16:15 h pěvecký sbor VÁCLAVKY z Jablonného v Podještědí

17:45 h kovbojská show s koňmi skupiny TERRA HISTORIA a Jany Jelenové – druhé vystoupení

18:15 h bubenické show souboru Hluchá parta z České Lípy

18:45 h koncert skupiny NEXT BAND

22:30 h překvapení na závěr

Worshopy pro děti a celou rodinu

• tvůrčí dílny NSZ Neukirch, PNF ZOD

• výroba fotorámečků se zrníčky

• výroba klobouků a šátků

• výroba postaviček z kukuřičných klasů

• dožínkové ozdoby ze slaného těsta

• za splněné úkoly tombola odměn pro děti

Jak vidíte, čeká nás bohatý program, takže neváhejte a přijďte společně oslavit letošní Dožínky. Užijte si poslední prázdninový víkend na venkově, v krásné přírodě a symbolicky na Dožínkách.
GPS: 50°43’15.542″, 14°42’8.064″

V okolí Brniště můžete navštívit:

Stezku hastrmanů

Jezdecké stezky

Ekocentrum Brniště

Na Vaší návštěvu se těší celý tým Podralského nadačního fondu ZOD.

Srdečně,

Mgr. Nicol Vondra

PR pro PNF ZOD

Redaktorka na volné noze

774 216 807

777nicol@gmail.com

festivaljurt@centrum.cz

Mgr. Jana Panáčková Feixová

Podralský nadační fond ZOD

Brniště 1

471 29 Česká Lípa

Czech Republic

Tel.: +420 733 571 057

Fax: +420 487 850 135

jana@podralsko.cz

www.podralsko.cz

Tagy