weby pro nejsevernější čechy

Německé duo předvedlo na 31. ročníku Tour de Zeleňák neskutečný únik

Podruhé za svou existenci začínal největší amatérský cyklistický závod na rumburském Dymníku. Své oběti si jako při minulém jubilejním ročníku vybralo závěrečné stoupání – trefně pojmenované jako Kopec spravedlivých. Tento rok ale byl naprosto unikátní únikem německého závodního dua, který začal u kamenolomu za Šluknovem a skončil až v cíli.


Když pět minut po desáté hodině, ve chvíli, kdy dole na přejezdu projel vlak, vyrazilo 567 natěšených mužů a žen v cyklistických úborech na padesát kilometrů dlouhou trasu, nikdo nečekal, že dva němečtí závodníci doslova frnknou všem. Stalo se tak už u kamenolomu za Šluknovem, tudíž ještě daleko před samotnou půlkou trasy. Banjamin Brauer a Florian Jung tak do cíle dorazili s náskokem větším jak minutu a celou trasu zvládli za 1:26:27, což je o sedm minut dříve než dojel minulý rok první závodník Francesko Saltare (Tomáš Podrazil), letos na třetí příčce.

Zda to bylo povětrnostními podmínkami, těžko říci. Silný vítr komplikoval jízdu všem, každopádně vymodlené bezdeští alespoň po dobu závodu vydrželo. Všichni závodníci tentokrát museli startovat od Dymníku, kde projeli časomírou. V doprovodu policejního auta pak pokračovali maximálně dvacetikilometrovou rychlostí (někteří nešťastníci píchli či rozbili kolo už při tomto průjezdu) až ke světelné křižovatce. Několik desítek metrů od ní už čekal legendární startér a zakladatel tohoto závodu pan Jansa, který už naostro závod odpálil.

Trasa vedla již tradičně přes Jiříkov do Šluknova, odkud se pokračovalo na Lobendavu, Dolní Poustevnu, Mikulášovice, Brtníky a zpět na Dymník. Po cestě bylo zaznamenáno několik menších karambolů, své o tom může vyprávět například mladá rumburská závodnice Anežka Lhotáková. Všechny odpadlíky pak sbíral téměř alegorický vůz poháněný traktorem.

Skvělé páté místo vybojoval místní cyklista Jan Novota, který se ale ze svého umístnění netěšil. ,,Dneska se mi jelo výborně, ale bohužel výkon neodpovídá umístění,“ stěžuje si „Hany“ Novota,„v tom závěrečném kopci foukal dost protivítr, bylo to hodně náročný. Ivoš Machek to celé odtáhnul nahoru a poslední sto metrů se už sprintuje. Tam zvítězil Tomáš Podrazil, výbornej sprinter. A já skončil až pátej.“

„Od doby, kdy je Dymník finále Zeleňáku, stouply moje ambice na vítězství, ale dneska to nevyšlo,“ pokračuje Novota,„minulej rok se mi jelo hůř, ale ve finále byl výsledek lepší. O tom prostě silniční cyklistika je.“

A co říká na famózní německý únik?„Celej peleton udělal chybu, že nechal ty němce ujet na Partyzánu (kamenolom u Šluknova, pozn. redakce). Ještě nikdy v historii se nestalo, že by takovej brzkej únik dojel až do finiše, tentokrát jim to vyšlo. Když nám na Brtnickým kopci řekli, že jsou minutu a půl před náma, věděli jsme, že to už nezvládnem.“

Všechny zúčastněné samozřejmě čekal ve dvanáct hodin zasloužený oběd nebo třeba masáž, stačilo si říci. Odpoledne a večer pak velké pódium zabral klasický kulturní program. Vše začalo panem Veselým a mladými muzikanty ze Schrödingerova institutu. Dále se představila kapela ČIKO – POCTA BLUES a také trojnásobná mistryně světa v krasojízdě Anna Matoušková.

Fotky z Annabergu od Jiřího Fišera:

Od tří hodin byly vyhlašovány oficiální výsledky, následovalo několik soutěží, tombola, kapela WWS a Tři sesty revival. K rozproudění nočních rodin nakonec přispěl výborný pornofolkař – Hustej Wimpy.

Kompletní výsledky závodu naleznete ZDE.

Akční fotografie přímo z tratě pořizoval Jakub Trmal:

A ještě jedna sada fotek od Anny Doušové:

Tagy