weby pro nejsevernější čechy

Letní tábor – Ferdinandov 2015

I letos jsme pro děti nejen z Jiříkova připravili 12 dní her, výletů a zážitků nejen v Jizerských horách, v táborové základně ve Ferdinandově.

Tam jsme vyrazili v sobotu 15. srpna vlakem přes Liberec do Hejnic. Batohy nám ochotně a zdarma odvezli pánové Petr Cibulka a Radek Fryč z Rumburka. Díky tomu si děti mohly už cestou do tábora jen s batůžkem na cestu prohlédnout hejnickou baziliku a krásné panorama Jizerských hor. Po příchodu do tábora se děti ubytovaly a prohlédly si celý areál, ve kterém už nejsou žádné známky po povodni, která se tam prohnala před pěti lety.

V neděli se všichni seznámili s chodem tábora, rozdělili se do družstev a vedoucí jim vysvětlili princip a cíl celotáborové hry. Do ní si hned mohli vysoutěžit první body. V pondělí se znovu soutěžilo, děti si nazdobily trička v barvách svých družstev a v podvečer vyzkoušely vodu v nedalekém rybníku. V úterý se trochu rozpršelo, ale i tak jsme se vydali na první výlet, našim cílem byl Harrachov. Nejdříve jsme si s výkladem prohlédli místní sklárnu, viděli celý proces výroby skla a brusičům se podívali doslova pod ruce. Větší skupina odjela z areálu sklárny vyhlídkovým vláčkem, zbytek si prohlédl muzeum a sbírku skla. Obě skupinky cestou na oběd do sporthotelu Rýžoviště viděly velkou část Harrachova včetně jeho dominanty, mamutího skokanského můstku. Cestou z oběda jsme se podívali na Mumlavský vodopád a odjeli zpět, směr Ferdinandov. Jen jsme se vyspali a opět na vlak, tentokrát směr Liberec, nešlo odmítnout nabídku šéftrenéra Michaela Georgieva z liberecké Dukly na setkání se sportovci. To nás čekalo až po obědě, tak jsme tramvají jeli do Horního Hanychova a kabinovou lanovkou na Ještěd. Počasí nám sice znemožnilo výhled, ale i jízda lanovkou a návštěva této liberecké dominanty je určitě pro hodně dětí zážitkem. Poté jsme se přesunuli do areálu Dukly, kde děti přivítal Pavel Benc, držitel bronzové medaile z olympiády v Calgary v roce 1988. Dětem vysvětlil, které sporty v Liberci trénují, kteří sportovci za Duklu závodí nebo dříve závodili. V jeho doprovodu si děti prohlédly zázemí sportovců a podívaly se na saunu, bazén a výřivky. Ve školící místnosti už na děti čekali slíbení sportovci, kteří jako na tiskové konferenci dětem představili své disciplíny, povídali si s dětmi o své kariéře, životě a sportovních úspěších. Za skokany se besedy zúčastnil asistent trenéra reprezentace Radek Žídek a reprezentanti Čestmír Kožíšek a Lukáš Hlava. Trenér běžeckých nadějí Zbyněk Valoušek představil své svěřence Jakuba Antoše a Jacoba Kordače. Po besedě ještě ukázali dětem lyže, kombinézy, přilby a další své „nádobíčko“. Vše měli možnost si děti potěžkat a osahat. Došlo i na ukázku tréninku odrazu, na autogramiádu a všichni se před odchodem s dětmi ochotně vyfotili. Před večeří jsme se vrátili do tábora.

salesiani_dukla.jpg

Další dny už byly klasické táborové. Děti v soutěžích sbíraly body do celotáborové hry, vyrábělo se z papíru i fimohmoty, chodilo se na výlety. Při výletech děti viděly přírodní rezervaci Jizerskohorské bučiny, skalní útvary a na okolní krajinu se podívaly ze skalní vyhlídky na kopci Ořešník. Koupaly se na blízkém rybníku, projely se na něm i na nafukovacích člunech.

Děti na táboře přivítaly i dvě zajímavé návštěvy. Tou první byl poslanec Parlamentu za Ústecký kraj Radim Holeček. S dětmi podiskutoval o Parlamentu, jeho osazenstvu, ale i o svém soukromí a kariéře vysokoškolského učitele. Hodně otázek směřovalo i na důležitost znalosti cizích jazyků. Za diskuzi s ním děti dostaly něco na zub a do táborové spižírny přispěl pan poslanec několika kily proviantu. Další návštěvou byla paní Lenka Kohoutová, ta nás navštívila už jednou, před dvěma lety na táboře v Mařenicích. Stejně jako tenkrát si s dětmi ochotně zahrála populární hru, ponožkovanou. Paní Kohoutová je bývalá poslankyně, je expertkou přes sociální oblast. S dětmi diskutovala také o své práci ředitelky Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická a Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Její klienti poslali dětem několik pekáčů buchet, naše děti jim naopak poslali několik svých výrobků a věnovali jsme ji propagační materiály Jiříkova.

Po několika volnějších dnech jsme další pondělí opět sedli do vlaku směr Liberec, tramvají pod Ještěd a tentokrát sedačkovou lanovkou na Skalku. Přes Pláně pod Ještědem a Rašovku jsme došli do všesportovního areálu Obří sud – Javorník. Každé dítě se svezlo na bobovce, ti menší si potom hráli na tamním dětském hřišti. Na večeři jsme byli zase v táboře. V úterý za dětmi dorazil Jan Rein z AC Rumburk a prakticky dětem představil královnu sportu, atletiku. Sprinterskou trať 30 m měli děti dokonce měřenou elektronicky. Také házeli do dálky, skákali do dálky a běželi delší trať. Po obědě a diskuzi o atletice si zájemci vyzkoušeli hod skutečným oštěpem a diskem. V podvečer se vyhodnotila celotáborová hra a nasbírané body si děti směnili za dárečky, většinou od sponzorů. Tímto bych chtěl poděkovat Městu Jiříkov a Rumburk, firmám Mikov Mikulášovice, Ratio Rumburk, čerpací stanice Jiří Houdek – Království, FiMA Rumburk a Schäfer a Sýkora. Dalšími dárci jsou Národní park České Švýcarsko, Liberecký kraj a AC Sparta Praha a H-Triatlon. Část potravin nám věnovala firma Lidl a na tábor přispěli i pánové Miroslav Vachta a Petr Wittgruber. Velký dík patří i všem, kteří tábor připravili a na jeho chodu se podíleli. Hlavní vedoucí Lída Dvořáková se spolu s Jitkou Garžovou starala o naše žaludky. Program pro děti připravili Míša Garžová, Aleš Hofman, Matěj Dvořák, Helena Marková, Filip Schmutzer a Slávek Laštůvka.

Fotogalerie z tábora bude na stránkách www.jiříkov.eu.

Všem ještě jednou velké DÍKY,

Jan Dvořák.