weby pro nejsevernější čechy

Neviditelní lidé v kavárně Focus

Od kolegy Karla Peška (od těch slavných protiromských demonstrací) častého návštěvníka výběžku(eu) jsme se dozvěděli, že dnes (11/9) otevírá výstavu v teplické kavárně Focus. Je to výstava fotografií, které vznikly v rámci projektu Neviditelní lidé.

O co jde: Projekt zpracovává a realizuje informační kampaň „Neviditelní lidé – aneb jsou schizofrenici nebezpeční?“ vedoucí k de-stigmatizaci duševně nemocných v očích veřejnosti. Informační kampaň bude realizována průběžně během dvanácti měsíců.

Cílem projektu Neviditelní lidé je de-stigmatizace, tedy změna stereotypu nahlížení na člověka nemocného schizofrenií tak, aby nebyl společensky izolován ani sankciován, aby se změnil postoj veřejnosti, zaměstnavatele, rodiny, přátel, ale i zdravotníků.

Atakdále. Více a podrobněji se o těchto snahách dočtete na stránkách sdružení spolku LabeFokus.

Karel trávil s klienty Fokusu poměrně hodně času, „byl jsem s nimi v práci, doma, v kostele, byl jsem s nimi při sportu a na procházce a byli v pohodě!!, říká.

Vedoucí projektu Lenka Krbcová Mašínová zdůrazňuje, že u pacientů — schizofreniků je důležité zejména správně nastavit péči a medikaci. „Když péči zanedbáte a o pacienta se začnete starat, až když nastoupí ataka choroby, je pozdě. Potom už je na řadě pouze hospitalizace v nemocnici, velké množství léků a to k ničemu dobrému nevede.“

Sdružení Fokus Labe pečuje v kraji o stovky klientů, projekt Neviditelní lidé seznamuje veřejnost s touto činností.

Kromě výstavy, která bude po kraji nejméně dva roky putovat, příjde na řadu i billboardová kampaň, dokumentární film, workshopy, animovaná videa a konference.

Dnešní teplická vernisáž se uskurteční v osmnáct hodin odpoledne..

Tagy