weby pro nejsevernější čechy

Noc pro netopýry 2015

Mezinárodní noc pro netopýry je akcí tradiční, pokud mne paměť neklame, dlouhá léta se o její průběh stará Správa Národního parku České Švýcarsko ve spolupráci s dalšími subjekty (ČSOP Netopýr Varnsdorf, České Švýcarsko, o.p.s.). Ale myslím, že v pátek 11. září 2015 poprvé proběhla v parku před Městskou knihovnou ve Varnsdorfu (pokud se pletu, opravte mne).

Když jsem na sedmou hodinu večerní přicházel před knihovnu, nevěřil jsem svým očím – spousta „pracovišť“ kolem cesty, ale hlavně lidi, lidi a lidi. Děti mohly vyrazit s papírem na razítka v ruce a vyzkoušet si leccos – výrobu bzučítka nebo škvorovníku, potisk šátku nebo třeba vysvobození netopýra ze záchytné sítě (bylo toho podstatně víc). Tím nej ovšem byla možnost okouknout a pohladit si živý exemplář. Za úspěšné absolvování kolečka čekala odměna (mimo jiné i v podobě čokoládového netopýra). Také bylo možno zapojit se do řešení vědomostního testu o těchto nevšedních létajících savcích.

Kdo vydržel hodinku, mohl si v sálku Městské knihovny vyslechnout přednášku Jakuba Judy, před kterou proběhlo losování výherců zmíněného vědomostního testu. A po přednášce ještě jednou možnost zblízka se seznámit s ochotnými a trplivými sametovými zvířátky…

Tagy