weby pro nejsevernější čechy

Už letí!

Tenhle blog už jistě někdo napsal. Řekl bych, že tak před pěti, desíti tísíci let. Tehdy tu bylo pusto prázdno, a zničehonic slezli lidé ze stromů a začala civilizace. Tááák určitěěééé… Teď se zdá se, že se to v příštích pár tisíci letech zase prudce změní. Přesně podle trochu pozměněné, zlidovělé podzemní písně: “My žijeme tady, to je tam, kde se jednou zjeví – mimozemšťan!” (Vím, je tam chybka v básnickém metru, ale nešť…)

O co jde: Kolem hvězdy KIC 8462852, která leží 1481 rok od Země kdesi mezi souhvězdími Labutě a Lyry, cosi obíhá. To by nebylo tak divné, kdyby to ovšem nemělo, jak tvrdí vědci, přiliš jaksi pravidelné uspořádání. Jinými slovy: podle současných pozorování obíhá kolem této hvězdy parta nějakých těles v sevřené formaci. Vědci tvrdí, že kdyby šlo o “mladou” hvězdu, nebylo by to nic divného, jednalo by se o “zbytky” vzniklé zrozením hvězdy, které se díky gravitaci motají kolem. Jenže, hvězda KIC 8462852 mladá není, je stará. Takže, buď něco nesedí na dosavadních teoriích o vzniku hvězd, nebo – kolem této hvězdy krouží flotila mimozemských plavidel. Ano, takhle jednoduše to vědci vidí, pravidelný tvar, který objekty u hvězdy vytvářejí, má takto “snadné” vysvětlení.

No a máme to tady. Vzhledem k tomu, že světlo (a tudíž i obrázky toho, co se kolem hvězdy děje) k nám od KIC 8462852 letí skoro 1500 let, můžeme se jen zhruba domýšlet, jakou souvislost má “dnešní” dění kolem této hvězdy s událostmi u nás na Zemi tou dobou… Hodně se to tehdy mydlilo uvnitř byzantské říše. Slečna Amalasuntha, či Amalasvintha (řeč je o roce 515), dcera to krále Theodoricha Velkého, což byl ostrogotský panovník z rodu Amalů, si vzala za muže ostrogotského šlechtice Eutharika (též z Amalské rodové linie). Takže je patrné, že asi nějaká přímá intervence mimozemšťanů tehdy nebyla zřetelná, když nechali příbuzné, aby se manželsky pojili. Nebo naopak, tiše se radovali, jak si – na Zemi – dokážeme pomíchat vlastní krev. Avšak: Když se na slečnu, nyní už paní Amalasvinthu podíváme blíže, zjistíme, že pár let po svatbě její manžel zesnul, takže když v roce 526 zemřel i její otec král Theodorich, stala se Amalasvintha vládnoucí regentkou, neboť její syn – dědic trůnu – byl ještě příliš mlád. Na tehdejší dobu velmi nezvyklé! A nakonec, když se její syn, následník trůnu, upil k smrti (oficiální příčina – tuberkuloza), stala se královnou.

No, nevím, jestli už tehdy tahali za nitky mimozešťané z údajné flotily u hvězdy KIC 8462852. Ono by to totiž předpokládalo, že by se měli umět teleportovat přes oněch téměř 1500 let a tudíž být zároveň přítomni na Zemi a též kroužit flotilovitě kolem vzdálené hvězdy. Ale, nic není nemožné. Ve světě, kdy kočka v krabici s radioaktivním nuklidem a jedovatým plynem buď je nebo není, tu klidně mohou být už dnes, v tuhle chvíli, tady…

Jen bych chtěl připomenout (možná) prorocká slova slavného fyzika Stephena Hawkinga. Co se případného setkání s mimozemšťany týče, je Hawking spíše skeptický a tvrdí, že bychom se jich spíše měli bát. Podle jeho názoru, když už nějací návštěvníci z vesmíru poctí naši Zemi návštěvou, mohlo by se nejspíš jednat o nájezdníky, kteří hledají nová teritoria k vytěžení surovin. No, nazdar! A – nazdar! Někdo zvoní u branky. Trochu se bojím vykouknout…