weby pro nejsevernější čechy

Ivo Medek Kopaninský: VYSKLADNĚNO / VYSTAVENO

Na závěr sezóny pro návštěvníky připravila Galerie Jídelna při Vlastivědném muzeu v České Lípě dvě výjimečné výstavy. První z nich, pod názvem „Vyskladněno / vystaveno“, zahájíme v úterý 3. 11. 2015 v 17 hodin.

Ivo Medek Kopaninský – surrealista, grafik, spisovatel a nepřehlédnutelná postava české výtvarné scény od 60. let minulého století, nás během vernisáže provede svou výstavou formou komentované prohlídky. Jeho obrazy, koláže a objekty můžete shlédnout do konce tohoto roku v Galerii chodba.

Výstava: Ivo Medek Kopaninský – VYSKLADNĚNO / VYSTAVENO

Galerie / chodba 4. 11. – 31. 12. 2015

3. listopadu 2015 zahajuje Galerie českolipského muzea další výstavu, tentokrát v prostoru chodby. Vernisáž bude ozvláštněna prohlídkou děl komentovanou samotným autorem Ivo Medkem Kopaninským. Výstava „Vyskladněno / vystaveno“ měla být představena návštěvníkům galerie již v roce 2013. Musela být ovšem na poslední chvíli zrušena, protože v tu dobu byla započata rozsáhlá rekonstrukce střech bývalého kláštera, kde muzeum a galerie sídlí. S velkým potěšením budeme tedy výstavu zahajovat letos.

Ivo Medek Kopaninský se ve své tvorbě zabývá především grafikou a koláží, ale nevyhýbá se ani malbě, kresbě a objevil pro sebe tak zajímavé techniky, jako je papelpicado (tradiční mexické vystřihovánky) nebo stamp-art. Právě s vyjmenovanými technikami se můžeme na výstavě setkat.

Prozaik, básník a publicista Eduard Vacek o Ivo Medkovi říká: „Jeho tvorba navazuje na surrealismus a projevuje se v ní jemný smysl pro absurdní humor a ironii, pro zvláštní spojení různých motivů, které často dlouho hledá, aby mohl přesně naplnit své záměry a představy. Koláže mnohdy reagují na historické a politické události i osobnosti. Jsou prostoupeny bohatou výtvarnou fantazií, promítají se do nich autorovy reakce na současné i minulé příběhy a situace.“

Ivo Medek Kopaninský je nositelem Ceny Masarykovy akademie za tvůrčí činnost, Evropské medaile Franze Kafky a Světové ceny Salvatora Dalího.

Výstavu bude možné shlédnout až do konce roku. Srdečně zveme všechny příznivce výtvarného umění!

Markéta Váchalová Vojtíšková

Oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Příspěvková organizace Libereckého kraje

Nám. Osvobození 297

470 34 Česká Lípa

vachalova@muzeumcl.cz

tel.: +420 487 824 145, linka 28

GSM 702 000 096

www.muzeumcl.cz

1-imk_pozvanka2015.jpg

Tagy