weby pro nejsevernější čechy

Boží bubeníci v Novém Boru

Hned na začátek tu mám dvě dobré zprávy: za prvé – letošní program, který vymysleli bubeníci pro svůj letošní slet je famózní a za druhé – do (divadla) Nového Boru si letos naplánovali dvoják, takže to ještě stihnete (dneska 25/10/2015 se hraje znovu od 19.00).

Nebudu nic komplikovaného vymýšlet, opíšu to ze stránek projektu, protože to sedí: Gregorianský chorál, Husitské písně a hřmotné bubenické polyrytmické groovy, hrané na bicí soupravy, tympany, elektroniku a basové bubny. Zpěvové party mužského pěveckého souboru AFFETTO. Zpěvačka Kamila Kama přináší do programu silný, výrazový zpěv a prvky performance.

A ještě co k dramaturgii řekl Pavel Fajt: Již dlouho mi v hlavě zní kombinace silných, hřmotných, polyrytmicky komponovaných a žánrově neurčitých bicích partů, hraných převážně na evropské bicí nástroje, spolu se zpěvovými party z dob, kdy vznikalo Evropské hudební povědomí, inspirované Gregorianským chorálem, ranou Středověkou polyfonií a bojovnými Husitskými zpěvy.
Odvážný boj mistra Jana Husa s církevními autoritami před 600 lety a jeho hrdinská smrt dala vzniknout odboji a protikatolické rebelii v Českých zemích.
Válečné hordy Husitů a Táboritů, a jejich touha a nadšení po změně, začaly tvořit dějiny. Bojové písně Husitů před každou bitvou otřásaly sebevědomím nepřátel a pomáhaly jím vítězit. Tyto písně zazní ve velmi netradičních, bubnových aranžích na letošním Sletu.

Fakt to byl dobrej nápad. Nutno dodat, že dvakrát tenhle koncept naruší/obohatí Kamila Kama písní z motherlandu, tedy z Kazachstánu a vůbec to není rušivé.

Ještě pro úplnost doplním: v Novém Boru se bubnovalo už před představením (viz videjko). Nevím, jestli tomu tak bylo i jinde, ale tady byla součástí vystoupení vtipná pantomomicko — edukativní pasáž a jako host vystoupil Sifon (dříve třeba projekt WWW).

Jestli nemáte večer co na práci, jeďte se kouknout. Včera, i když bylo plno, pár volných míst ještě zbylo. A to je škoda.

Tagy