weby pro nejsevernější čechy

Výstava v Maštálkově síni v muzeu v České Lípě

Vážení přátelé, historik Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, Ladislav Smejkal, opět připravil výstavu do Maštálkovy síně, letos již poslední.

Výstava nese název „Deset prvních výletů“ a zavede nás do časů prvních exkurzí Nordböhmische Excorsionsclubu. Zprostředkuje nám zážitky prvních výletníků, kteří cestovali po českolipském okolí ve druhé polovině 19. století.

Slavnostní zahájení výstavy proběhne ve středu 25. listopadu v 16,30 hodin!

Srdečně Vás zveme.

S pozdravem

Markéta Váchalová Vojtíšková

Oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Nám. Osvobození 297

vachalova@muzeumcl.cz

tel.: +420 487 824 145, linka 28

GSM 702 000 096

www.muzeumcl.cz

DESET PRVNÍCH VÝLETŮ / Z minulosti vlastivědné práce na Českolipsku

Výstava v Maštálkově síni VMG: 26. 11. – 31. 12. 2015

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě otevírá ve středu 25. listopadu v 16. 30 hodin první z plánované trojice výstav věnovaných zájmové vlastivědné práci u příležitosti 50. výročí vzniku Klubu přátel muzea v roce 2017. Na motivy brožury z roku 1878 Deset prvních výletů spolku Nordböhmische Excursionsclub byla sestavena kolekce fotografií a obrázků ilustrujících místa a zážitky prvních nadšených výletníků, členů klubu, kteří cestovali v českolipském okolí. Obrazová dokumentace je dle možností sestavena z ukázek časově blízkých době výletů, protože kromě otištěných cestopisných reportáží se přímo z té doby nic nezachovalo. Některá vyobrazení jsou představována poprvé. Návštěvník by tak měl poznat, že krajina před více než sto lety byla krásná a zajímavá a přestože jsme leccos od těch časů ztratili, jsme pořád těmito místy nadšeni.

Výstava v Maštálkově síni potrvá až do konce roku.

Ladislav Smejkal

Tagy