weby pro nejsevernější čechy

Výstava „Doufám“ / „I Hope“ korejské výtvarnice Song Mi Kim bude ukončena 28. 11. 2015

V listopadu je Sklářské muzeum v Kamenickém Šenově otevřeno o středách a sobotách v době od 10.00 do 16.00 hodin.

Song Mi absolvovala Katedru sochařství Vysoké školy Sungshin v Soulu, poté – zaujata pořadem o českém skle v korejské televizi – se v roce 2005 rozhodla pro studium skla v ateliéru skla profesora V. Kopeckého na VŠUP v Praze. Pro získání praktických zkušeností se zušlechťováním skla vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou ve Valašském Meziříčí. Žije a pracuje v Praze.

Talentovaná výtvarnice kombinuje netradičním způsobem různé materiály i sklářské techniky. Charakteristické autorčino poetické pojetí s hlubokou vnitřní výpovědí je harmonicky dotvářeno vynikajícím řemeslným provedením děl. V tvorbě Song Mi ožívají bájní tvorové ze starých legend, aby připomněli svá staletá poselství. Návštěvníci se zde setkají s fantazijními rohatými draky, jejichž parůžky dorůstají s každým dobrým skutkem, s rybami z legendy o líném mnichovi, s obrovskou létající rybou i s dalšími tvory. Půvabná dílka však skrývají i kritiku současných politických rozhodnutí v Koreji, pod jejichž vlivem dochází k vysokému počtu sebevražd. Song Mi nám zprostředkovává seznámení s tradičními korejskými i evropskými příběhy, vyprávějícími o utrpení života i o cestě k osvobození. Nalezneme mezi nimi např. známého Krysaře, jehož píšťalka odvedla z města Hameln nejprve obtížné krysy a po nedodržení slíbené odměny 130 dětí. Porcelánové myšky z tohoto námětu, které byly součástí předchozí velkolepé instalace, si mohou zájemci v muzeu zakoupit.

Výstavu Song Mi Kim ve Sklářském muzeu v Kamenickém Šenově můžete navštívit do 28. 11. 2015. Otevírací doba v listopadu je každou středu a sobotu od 10.00 do 16.00 hodin.

Těšíme se na Vaši návštěvu.

Helena Braunová, ředitelka

Sklářské muzeum

Osvobození 69

471 14 Kamenický Šenov

Tel./fax: 487 767 206, 602 164 493

E-mail: muzeumskla@volny.cz

www.muzeumskla.cz

www.facebook.com/muzeumskla

Tagy