weby pro nejsevernější čechy

Kam vyrazit v pracovních dnech (posedmačtyřicáté v roce 2015)

Zase se nám mezi pracovní dny míchá svátek, akce ale jsou, takže si zkusíme vybrat.

Pokud jste třeba nestihli výstavu v Loretě, můžete zkusit Dolní Poustevnu:

Komiksy o historii Šluknovska jsou k vidění v Centru setkávání v Dolní Poustevně – (Rumburk 30. 10. 2015) Putovní výstava „Pověsti a příběhy poutních míst Šluknovska“ zavítala do Dolní Poustevny. Po celý listopad je k vidění v Centru setkávání. Návštěvníci mohou prostřednictvím komiksů putovat po sakrálních památkách regionu. Česko-německé komiksy přibližují zázračné události, které předcházely výstavbě poutních kaplí a vybraných křížových cest na Šluknovsku. Dvanáct příběhů na dvaceti výstavních panelech nabízí autorské kresby a příběhy Petra Herolda a Rostislava Křivánka. Výstava v Centru setkávání Dolní Poustevna probíhá od 4. 11. do 27. 11. 2015. Přístupná je v pondělí, ve středu a v pátek od 14.00 do 17.00 h. V lichém týdnu je k vidění i v sobotu od 11.00 do 16.00 hod. Vstupné je dobrovolné. Výstavu pořádá Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk ve spolupráci s Městem Dolní Poustevna.

Výstava komiksů o sakrálních památkách se premiérově představila letos v létě v Loretě Rumburk. Od podzimu putuje po severních Čechách. Z Centra setkávání v Dolní Poustevně zavítá v prosinci 2015 do Domu Českého Švýcarska v Krásné Lípě. Dále se představí v Městské knihovně Varnsdorf, v Informačním středisku v Lipové, ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě a na zámku ve Šluknově. Nastálo bude od roku 2017 k vidění v Loretě Rumburk. Součástí výstavního projektu je česko-německá publikace komiksů.

Klára Mágrová

Nebo taky Kamenický Šenov.

V pondělí 16. listopadu 2015 máme v kalendáři jen Ivu Bittovou na ještě stále probíhajícím festivalu Lípa Musica, koncertuje se v Jablonci nad Nisou.

V úterý 17. listopadu 2015 je kurz vaření v Lipové, mnohem větší pozotnosti se ale určitě dočká Krásná Lípa s lavičkou VH. Mám obavu, že tím pádem požehnání kapličce Panny Marie Bolestné v Království zůstane tak nějak ve stínu zapomnění. A nenechte se splést tiskovou chybou na pozvánce na besedy do Křinického pivovaru, číslo 17 je tisková chyba. Můžete ovšem využít příležitost:

Loreta Rumburk má otevřeno i o státním svátku 17. listopadu 2015 – Loretánskou kapli s ambitem v Rumburku je možné navštívit rovněž o státním svátku v úterý 17. listopadu 2015. Otevřeno je od 9.00 do 16.00 h. Vstupné je 50 Kč a snížené 25 Kč. Děti do 6 let mají prohlídku zdarma. Rodinné vstupné pro dva dospělé a dvě a více dětí je 125 Kč. Do konce měsíce je v křížové chodbě k vidění výstava „Má vlast cestami proměn“. Výstavní panely přibližují devadesát devět zvelebených objektů z celé České republiky. Loretánská kaple s ambitem v Rumburku je živou sakrální kulturní památkou, která je celoročně otevřená pro kulturní a vzdělávací aktivity.

Klára Mágrová

Ve středu 18. listopadu 2015 je ten správný termín vypravit se do Křinického pivovaru v Krásné Lípě, cestovatelská přednáška bude o Norsku. Na Kopečku v RBK bude koncertovat Kaya.

Ve čtvrtek 19. listopadu 2015 jsou všichni zváni za poezií do Městské knihovny Varnsdorf.

Další si samozřejmě můžete vybrat z přehledu plakátků a nezapomeňte na náš kalendář (ten se snažíme dopňovat průběžně, i po zveřejnění pozvánek).