weby pro nejsevernější čechy

Podzimní Jizerky s „Jiříkem“

Jako každý podzim, i tento jsme ve Spolku Jiřík využili podzimní prázdniny k pětidennímu pobytu a poznávání krás Jizerských hor. Celkem nás toho podmračeného dne 28.října 2015 nastupovalo do autobusu dvacet šest – tři dospělí a zbytek děti a mládež, těšící se na pět dní strávených v Jizerských horách, daleko od běžných povinností.

Cílem naší cesty byla Obec Hrabětice, resp. chata Sokolka. Z Rumburku jsme odjeli do Rybniště a odtud lužickým podhůřím přes malebnou krajinu Žitavských hor do Liberce. Kdo by to byl dnes řekl, ale mezi dětmi byly i takové, které nikdy nejely tramvají – pozměnili jsme tedy trochu plán a zbytek cesty rozdělili na úsek do Jablonce nad Nisou, pro jehož zdolání jsme zvolili právě tramvaj a úsek do Bedřichova, který jsme absolvovali autobusem. Stále však zbývalo cca 2,5 km k chatě s pěkným převýšením horského terénu a ten jsme šli hezky po svých…

Nemá smysl zde asi podrobně vypisovat vše co jsme zažili, vydalo by to na pěknou malou knížku. Samozřejmě nechyběly výlety, např. na rozhledny Slovanka a Bramberk, nechybělo ani stání u stánku se suvenýry, který byl v prvních dnech dokonale zakryt bílým závojem všudypřítomné mlhy, nechybělo válení sudů ze Severáku, který pěkně „zamotal“ dětem hlavy a spousta dalších zážitků… Za připomenutí stojí třeba čtvrteční výlet do stanice horské služby v Bedřichově s poutavou přednáškou a ukázkou výstroje i výbavy jejích pracovníků.

Utrmáceni, ale šťastni jsme se vždy vraceli ke kamnům naší milé Sokolky, která sálavým teplem praskajícího dřeva, spolu s dobrůtkami připravenými kuchařkou Lídou, dávala zapomenout na kdejaký puchýř i únavu.

Odpoledne a večery pak byly věnovány hrám i volné zábavě. Hrály se stolní hry, mladší děti si pak kreslily, či barvily omalovánky. Díky zapůjčenému dataprojektoru firmy FiMa Rumburk jsme mohli promítat na závěr večera pohádky i filmy. Ale nejen to bylo náplní těchto chvil. Kupříkladu ve čtvrtek k nám do chaty zavítal manager Marek Pazderský ze Silvini Madshus Teamu se zajímavou přednáškou o klasickém lyžování, včetně ukázek vybavení a medailí – upoutal tím malé i velké.

Po dvou dnech se počasí umoudřilo a nás vítala modrá obloha, výlety byly hned veselejší, o sobotním večeru jsme si užili západ slunce na rozhledně Slovance i opékání vuřtů. Večer poslední nemohla chybět stezka odvahy pod nebem plným hvězd a následná diskotéka uvnitř vytopené chaty.

V neděli už ale nezbývalo, než po sobě uklidit a vydat se zpět do svých domovů, kam nás dovezl opět vlak v kombinaci s autobusem. V mezičase čekání na přípoj jsme si prohlédli i historické jádro Liberce.

Pět dní uteklo jako voda a většina z nás se už těší na jarní prázdniny opět v Jizerkách. Na závěr nezbývá než poděkovat všem těm, jejichž konání zůstává skryto, ale bez kterého by se tento výlet nemohl uskutečnit – sponzorům. Jmenovitě za naftu Čerpací stanici Jiří Houdek Království, za dataprojektor f. FiMa Rumburk, za odvoz bagáže Instalatérství Petr Cibulka, za přednášku Markovi Pazderskému ze Silvini Madshus Teamu a Městu Jiříkov za knihy o našem Městě, které jsme přednášejícím vč. horské služby mohli předat.

Již dnes se těšíme na jarní prázdniny a nové zážitky. Myslíme si, že to za to stojí odtrhnout děti od televize i počítačů a alespoň na pár dní jim ukázat jiný svět. Budeme ale rádi za jakýkoliv sponzorský dar, který nám tuhle práci usnadní. Příště s námi mohou jet třeba i Vaše děti, stačí se jen přihlásit…

Za Spolek Jiřík Daniel Bosák

Fotografie k vidění zde ->

Tagy