weby pro nejsevernější čechy

Inventura (úřednická)

Chtěli jste už někdy někoho zastřelit? A nebyl to náhodou úředník? Může někdo takový zůstat člověkem? Cože?

Jsme očíslovaní a registrovaní a na všechno máme doklad a s doklady nakládá stát. Doklady jsou čím dál modernější, což znamená, že jsme podle nich snadněji a rychleji identifikování a i proto je třeba doklady často měnit.

Když se opozdíte, budete litovat.

Zjistíte, že platnost dokladu expiruje. Ještě to sice stíháte, ale už jen tak tak a běžíte .. nejdřív s občankou, kterou vám seberou a pak hned na výměnu řidičáku.

U řidičských průkazů vám ale ten mladý úředník vylepaného typu řekne, že není možné tento doklad vyměnit bez dalšíhho dokladu, protože .. protože nevím proč. Asi nějaký hodně blbý zákon zavedený zabedněncem. Nebo kým.

Za tři (TŘI!!!) neděle dorazí na úřad nový občanský průkaz a tak už je možné si nechat vyměnit řidičák za nový, jenomže mezi tím (jo, tři neděle) vám ten starý propadl, takže jste na další dva týdny bez oprávnění řídit automobil, protože bydlíte v Kocourkově.

Jestli jsou nařízení a zákony blbé, jde tomu nějak vzdorovat?

Asi ano. Třeba, kdyby ta paní na občanských průkazech projevila tolik iniciativy a optala se, jestli nejdete měnit i jiné doklady a případně nenavrhla změnit pořadí.

Pomoci občanovi, nojo, hele platíme daně a platíme i úředníky, by případně mohl i ten řidičákový mládenec.

Mohl by říct: možná než výměna by pro vás byla lepší ztráta. Stojí sice sto korun, ale potom bych vám mohl vydat duplikát.

Ocenil bych to víc než škodolibý úsměv a informaci, že řidičák bude za čtrnáct dní. Když to dobře dopadne.

Pak už mě čeká jenom jedna fronta. Na zbrojní pas.

PS. Potkal jsem na úřadě za přepážkou jednu lidskou bytost, ale nemůžu vám říct kde. Mohl by to pro ni být polibek smrti.