weby pro nejsevernější čechy

Kneippův chodník ve Varnsdorfu

To je tak, když někomu na 100 % něco slíbíte a pak bác ho, musíte být z rodinných důvodů o 200 km jinde, než jste plánovali. Takže ze slavnostního otevření školního Kneippova chodníku v pátek 11. prosince 2015 na Národní ve Varnsdorfu u střediska Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy a Střední odborné školy služeb a cestovního ruchu a následného připraveného programu jsem neviděl ani ň.

Alespoň pár fotek tam skočil na začátek udělat -miw-, text jsem obejvil na FB, tudíž dodatečně s velkým zpožděním:

Chtěli bychom Vám představit unikátní projekt naší školy, na kterém se podíleli žáci oborů zahradnické práce, zednické práce a rekondiční a sportovní masér.

Nápad vybudovat Kneippův chodník vzešel od p. Šlechtové – Kopecké, další část jako návrh a realizaci si vzala pod patronát p. Korencová. Žáci zahradnického oboru zhotovili ceduli, vyjadřující smysl tohoto projektu a postarali se o údržbu okolí chodníku.

Velkou část práce odvedli zedníci, kteří podle návrhu provedli terénní a základové práce (usazení a zabetonování obrubníků, položení dřevěných dílů a navození kameniva).

Tento projekt je již u konce a žáci celé školy mohou chodník využívat a ocenit jeho kvality a účinky na organismus. Možnost mají i zákazníci, kteří využívají služeb naší školy.

Slavnostní otevření je naplánováno ještě na tento rok, pokud dovolí počasí.

A proč Kneippův chodník?

Je to další možnost vzdělávání žáků, posilování organismu přímo při názorné výuce, získávání nových poznatků.

Kneippův chodník je jedna z vodoléčebných a relaxačních procedur, které využívají střídání teplé a studené vody. Může být tvořen bazénky se studenou a teplou vodou (teplá voda má okolo 40 °C, studená okolo 12 °C), nebo se využívá mokré trávy či sněhu.

Pozvolna se prochází mezi jednotlivými úseky, které jsou navíc vyložené malými oblázky. Úseky se různě střídají, tvoří je např. velké a malé kameny, písek, dřevo, tráva. Chůzí po přírodním materiálu dochází k masírování chodidel zespoda a střídání teplé a studené vody

vede ke zlepšení prokrvení nohou, zlepšení celkového metabolismu a krevního oběhu. Díky otužování dochází také k posílení imunitního systému. Následkem toho se cévy nohou stávají pružnější a pružnější je i achilovka. Tato procedura nemá žádná zdravotní omezení a mohou si ji dopřát všichni bez rozdílu věku.

Zpracovala: Vlasta Korencová- UOV pro obor „Zahradnické práce“

Tagy