weby pro nejsevernější čechy

Chcete kvalitní český med? Začněte včelařit!

Plošné úhyny včelstev, nepřízeň počasí v roce 2014 a zvýšená poptávka po kvalitním a nefalšovaném medu přímo od včelaře způsobily, že med z domácí produkce není nyní v Ústeckém kraji prakticky k sehnání. Jeho cena se navíc vyšplhala až k 250,- Kč/kg.

Včely i příroda nyní odpočívají a na příští sladkou úrodu se můžeme těšit nejdříve v květnu příštího roku. Chcete čekat každý rok do jara? Modlit se, zda med seženete? Musíte?

Právě teď je přitom ideální doba připravit se na pořízení vlastních včel. Ty kromě medu poskytují také vosk, pyl, mateří kašičku a propolis. Jejich bzučení oživí leckterou zahrádku, zvýší vám výnos ovoce a druhovou bohatost květeny. K mání jsou dnes navíc včely tak mírné, že s nimi bez obav může včelařit téměř každý. Tuto bohulibou zálibu dlouhodobě podporuje i Ústecký kraj, který se snaží začínajícím včelařům každoročně nabídnout finanční příspěvek formou dotací na včelstva i základní včelařské vybavení. S poskytnutou dotací od Ústeckého kraje začala včelařit i Štěpánka Dlouhá z Varnsdorfu: „Přemýšlela jsem, jak rodině a především dětem zajistit přísun kvalitního medu po celý rok. Vzhledem k tomu, že ročně spotřebujeme okolo 20 kg medu, jevilo se nám jako ideální pořízení vlastních včel. Zařízení a včely jsme zakoupili snadno z dotací, problém ale byl, jak se o včely správně postarat. První roky jsme v tom doslova plavali. Něco jiného byly informace z knih a něco jiného tvrdá realita.“ Ani to už dnes naštěstí není neřešitelné. Po celých Čechách probíhá celoročně pod vedením zkušených odborníků řada kurzů pro začínající i pokročilé včelaře, na kterých si můžete potřebné dovednosti osvojit. U nás v Ústeckém kraji například pod záštitou BIO Farmy v Dolních Křečanech (www.romanovky.com), člena Pracovní společnosti nástavkových včelařů.

Doplňující informace:

Plánované včelařské kurzy v našem kraji pro rok 2016

16.-17.1. Včelařská přípravka Včelaření bez nadření – lektoři RNDr. Štěpánka Dlouhá, Ing. Ladislav Dlouhý, Varnsdorf

23.-24.4. Praktická péče o včely – lektoři RNDr. Štěpánka Dlouhá, Bc. Vojtěch Hajný, Vlastislav Hyblbauer, Rumburk

7.-8.5. Rozmnožování včel – lektoři RNDr. Štěpánka Dlouhá, Bc. Vojtěch Hajný, Vlastislav Hyblbauer, Rumburk, Vlčí Hora

21.-22.5. Chov matek – lektoři Bc. Vojtěch Hajný, Vlastislav Hyblbauer, Vlčí Hora

4.-5.6. Ekologický chov včel – lektor Bc. Vojtěch Hajný, Rumburk

Více zde: http://www.romanovky.com/products/kurzy/

Další včelařské kurzy:

Letní školy nástavkového včelaření Pracovní společnosti nástavkových včelařů na www.psnv.cz.

O nás:

Jsme volné uskupení včelařů ze Šluknovského výběžku, členů PSNV. Snažíme se o jednoduché a udržitelné metody včelaření, vzdělávání chovatelů a propagaci šetrného včelaření a prodeje medu přímo ze dvora.

Rodinná farmička Včelí ráj

RNDr. Štěpánka Dlouhá

Dlouhá 1016, 407 47 Varnsdorf

Tel.: 777 269 664