weby pro nejsevernější čechy

V Loretě Rumburk v roce 2015 znovu vzrostla návštěvnost

Návštěvnost v Loretě Rumburk byla v roce 2015 opět rekordní. Barokní sakrální památku v Českém Švýcarsku navštívilo 14 800 turistů a poutníků, o 12 % více než v roce 2014.

Úvodní foto: Loreta Rumburk – Svatá chýše (Foto Klára Mágrová)

Čtyřicet procent návštěvníků přijelo ze Spolkové republiky Německo a řada z nich využila služeb Dráhy národního parku. Příchozí v Loretě Rumburk láká rozmanitá nabídka akcí, které pamatují na dospělé i dětské návštěvníky. Úspěšné byly zimní a letní večerní prohlídky při svíčkách. Pokračovaly hravé prohlídky pro děti a prohlídky technického zázemí kulturní památky. Vyhledávaná byla výstava komiksů „Pověsti poutních míst Šluknovska“.

Loreta Rumburk je přístupná celoročně od úterý do soboty. Od dubna do října od 10.00 do 17.00 h. Od listopadu do března od 9.00 do 16.00 h. Spravuje ji Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk. Při prohlídkách Lorety Rumburk mají návštěvníci k dispozici písemného průvodce v sedmi jazykových mutacích. Ve vstupní budově Lorety je přístupná Expozice církevního umění Šluknovska. Vstupné zůstává v roce 2016 na stejné výši – 50 Kč dospělí a 25 Kč děti a senioři. Děti do 6 let mají vstup zdarma. Rodinné vstupné pro 2 dospělé a dvě a více dětí je 125 Kč. Loreta Rumburk má k dispozici čtyřjazyčné webové stránky www.loretarumburk.cz.

Mariánské poutní místo Loreta Rumburk nabízí pravidelné mše svaté, konají se každé poslední úterý v měsíci. V postním období probíhají pobožnosti křížové cesty a pobožnosti Svatých schodů.

V Loretě Rumburk je k vidění nově restaurovaná malířská výzdoba kaple Pražského Jezulátka a kaple Panny Marie Lurdské. Na nádvoří pak obnovená fasáda křížové chodby. Restaurátorské práce budou pokračovat i v roce 2016 záchranou dekorativní malířské výzdoby ambitu. Do úterý 5. ledna 2016 potrvá putovní výstava Má vlast cestami proměn 2015. Až do Hromnic je možné navštívit výstavu dětských betlémů v křížové chodbě a kostelní betlém v klášterním kostele sv. Vavřince. Obě výstavy betlémů zakončí prohlídka v úterý 2. února 2016.

Od roku 2015 je Loreta Rumburk držitelem certifikátu Českého systému kvality služeb. V roce 2014 se Loreta Rumburk stala jedním ze zastavení prestižní mezinárodní poutní stezky Via Sacra. Hudební a divadelní Loretánské slavnosti v Rumburku byly certifikované jako regionální zážitek a jsou nositelem značky „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“. Za obnovu a restaurování byla Loreta Rumburk nominována na celostátní cenu Patrimonium pro futuro, kterou uděluje Národní památkový ústav.

Mgr. Klára Mágrová

projektová manažerka

Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk

Náměstí Dobrovského 379/11, 408 01 Rumburk

mobil: +420 724 072 525

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

www.loretarumburk.cz

www.poutni-mista-sluknovsko.cz

Tagy