weby pro nejsevernější čechy

Víkendové kudykam – první týden roku 2016

Sice již druhá pozvánka na víkend roku 2016, tentokrát ovšem kalendářně do jeho prvního oficiálního týdne.

Zas toho moc není. Ke generaci, která by chodila pařit do Sloupáku, už tak nějak nepatřím, takže pro mne začínají zajímavé věci opravdu až od soboty.

Turisté se mohou v sobotu 9. ledna 2016 nechat okouzlit zimním lesem. Ve Filipově se bude konat první z akcí k letošnímu významnému výročí, pozvánka na koncert Severáčku v bazilice doputovala z nějrůznějších stran, nejobsáhlejší verze ja asi tato:

Vážení, srdečně Vás zveme na koncert libereckého dětského sboru „Severáček“, který se koná u příležitosti 150. výročí zjevení Panny Marie ve Filipově v sobotu 9.ledna 2016 od 14 hod. v bazilice Panny Marie ve Filipově.

O Severáčku –

Za pět desítiletí trvání prokázal Severáček své mimořádné kvality mnohými vítězstvími v domácích i zahraničních soutěžích mimo jiné 4x ve španělském Cantonigros, v estonském Pärnu, 2x v řecké Preveze a na Rhodosu, 2x na britském ostrově Jersey, 5x v belgickém Neerpeltu, ve francouzském Nantes a Tours, v italském Arezzu, ve slovinském Celju, ve švýcarském Winterthuru, 3x v Praze, nejnověji 3x v Bratislavě (celkem přes 30 prvenství).

Nadšené ovace publika provázely Severáček na třech kontinentech – ve dvaceti zemích Evropy, v Sýrii a Jordánsku, v USA, Kanadě, Jižní Koreji a také v Japonsku, kde sbor reprezentoval Českou republiku na Světové výstavě EXPO 2005. Severáček bývá též hostem Pražského jara – naposledy vystoupil se samostatným recitálem v r. 2013 – i dalších mezinárodních hudebních festivalů (např. Basilej, Paříž, Toronto, Bělehrad, Athény, Barcelona, Brno).

Severáček pravidelně natáčí pro rozhlas a televizi, na svém kontě má několik gramofonových desek a osm samostatných CD. Významná je jeho spolupráce s našimi předními orchestry, dirigenty i operními scénami (především s Divadlem F.X.Šaldy v Liberci).

Více informací naleznete zde: http://severacek.cz/

S přáním pěkného dne

Jana Škvorová

ref. vnitř. správy MěÚ Jiříkov

tel.: 412 338 111

Večer pak asi poslední Rybovka, tentokrát v krásně opraveném kostele v Lipové.

V neděli 10. ledna 2016 zajdu zase mezi děti a jejich rodiče do varnsdorfského divadla na Kocoura v botách, se kterým přijede Docela velké divadlo Litvínov. Ano, to je ten soubor, který tu nedávno byl třeba s Broukem Pytlíkem

Nejspíš to není všechno. To, o čem víme, vám nabízíme prostřednictvím plakátků nebo našeho kalendáře. To, o čem nevíme, si najděte sami, někde.