weby pro nejsevernější čechy

Zelenými autobusy i vlaky si lidé zvykají cestovat na jednu jízdenku

Zvýhodněné časové jízdné (na 7 a 30 dní) v zelených autobusech využívají cestující od prvního dne loňského roku. Stejné jízdenky se nyní od ledna dají uplatnit i na vlak ČD. Pro Trilex jízdenky zatím neplatí. Jak tuto novou službu lidé přijali?

„V kraji jsou pozitivní ohlasy. I podle kontrol je zřejmé, že se lidé s novinkou seznámili a využívají ji. Je to dané i tím, že se rozšířilo už to, co lidé znají. Nyní když koupíte jízdenku ve vlaku a přestoupíte na autobus, už vám jízdenka platí,“ řekl pracovník Dopravy Ústeckého kraje.
Velkou výhodu nového systému ocení ten, komu ujede spoj v místě s vlakovou i autobusovou zastávkou. Cestující díky novince místo čekání může stále na jednu jízdenku jednoduše využít dopravní prostředek, který pojede dřív.
Je však potřeba si ohlídat následující. „Cestující by si měl dávat pozor, aby si vyžádal jízdenku DÚK. V autobuse může platit čipovou kartou, nahranou trasu na ní však ve vlaku nepřečtou. Je potřeba proto chtít tištěnou jízdenku, která se dá z čipové karty zaplatit s obvyklou desetiprocentní slevou,“ uvedl zdroj DÚK. Příjmový doklad ve vlaku průvodčí neuzná.

jizdenky
Důležité je také dát pozor na ceníky jednotlivých dopravců. „Jízdenka zakoupená ve vlaku, může mít odlišnou cenu, než na jakou je cestující z autobusu zvyklý. Mohou za to rozdílné ceníky jízdného,“ prozradil ředitel společnosti Autobusy Karlovy Vary Ing. Zdeněk Suchan.
Podle zdroje DÚK proběhnou na začátku února ještě jednání s německým partnerem. Začlenit by se tak měl i vlakový spoj Děčín ̶ Bad Shandau ̶ Sebnitz ̶ Dolní Poustevna ̶ Velký Šenov ̶ Rumburk. Pokud si ale již dnes koupí cestující jízdenku z Dolní Poustevny do Děčína, cena se vypočítá výhodněji už z kratší trasy přes Německo.
Podobně jako vlakové spoje by se pod Dopravu Ústeckého kraje mohla dostat také okružní linka ve Varnsdorfu. „V kraji už jsou takto s MHD integrovaná dvě města i s výraznými slevami pro důchodce. Také Varnsdorf by mohl být integrovaný, jsou pro to ideální podmínky, ale město se musí aktivně zapojit, “ uvedl pracovník DÚK a doporučil, aby se obyvatelé obrátili na městský úřad. Při pravidelném dojíždění do práce a do škol by tak mohli cestující uplatnit slevy na časových jízdenkách nebo využívat čipové karty.

ČD hranice tarifu DÚK mapa198 x128