weby pro nejsevernější čechy

Jak chutná baobab?

Kolega Long vyrazil do Afriky, do Angoly. Nejdřív jsme (i vy)) měli slíbený angolský deník, ale nebyl čas. Jako náhradu tu teď (po pár letech) mám dva pytlíky s boababem. Nějak se začít musí. To je jasný.

Mé první informace o baobabu pocházejí z knihy Malý princ, ale už je to dost dávno, kdy jsem ji četl naposledy, takže pro připomenutí:

Upozornil jsem malého prince, že baobaby nejsou keře, ale stromy veliké jako kostely, a že i kdyby vzal s sebou celé stádo slonů, nedokázali by sežrat jediný baobab.

A:

Nu, a na planetě malého prince byla strašná semena… semena baobabů. Půda planety byla jimi zamořena. A pustíme-li se do baobabu příliš pozdě, už nikdy se ho nezbavíme. Zaroste celou planetu. Provrtá ji svými kořeny. A je-li planeta příliš malá a baobabů příliš mnoho, roztrhnou ji.

mp bao

Jinak by ale baobaby neměli být nijak nebezpečné. Spíš užitečné:

Africký baobab prstnatý má všestranné využití. Plody obsahují kyselinu vinnou a domorodci z nich připravují osvěžující nápoj. Ze semen je získáván jedlý olej. Dřeň plodů se konzumuje čerstvá nebo sušená a navlhčená.

Atakdále…

Tedy kolega massa Long bere pár kostiček vysušené dužiny baobabu, vkládá je do sklenice, natočí vodu a za pomalého míchání se tekutina trošku zakalí, pak víc a ještě trochu, takže za chvíli na hladině plavou jenom baobabí semínka.

bb

Je to dobré, nakyslé. Osvěžující. Nějak nevím přesně jak tu chuť popsat … trochu jako citron. Ale jinak.

Druhým způsobem jak baobab konzumovat je pak nacpat si těmi kostičkami pusu a cumlat.

Výsledná chuť je stejná.

V malém redakčním testu se ale tahle metoda příliš neosvědčila. Baobab trochu moc vypadá jako sádra. A chvíli se tak i tváří.

bbb

Loudil jsem po našem africkém zpravodaji ještě nějaké další možnosti JAK baobab využít a dozvěděl jsme se pouze, že z baobabu se kromě džusíku vyrábí také zmrzlina.

U této informace jsme se zatím zasekli.

Ačkoli tu máme ještě jedno možné použití baobabu. Africké matky k těmto majestátním stromům nosí své čerstvě narozené syny a přikládají jejich pindíky k jejich kmenům; důvod je snad zřejmý.

Koukněte na ty fotky.

bao4

bso3

Tagy