weby pro nejsevernější čechy

Ještě nemáte šaty na ples?

Plesová sezóna je v plném proudu, přesto největší plesy letošní sezóny Výběžek teprve zažije. Leckterá domácnost možná teď řeší, co si k takové příležitosti obléct. Zatímco v minulých letech si mohly dámy vybrat jen ve Varnsdorfu z pěti půjčoven svatebních a společenských šatů, dnes jsou k dispozici v celém výběžku pouze dvě. Nicméně je z čeho vybírat.

Šaty z Francie, Anglie, Holandska a dalších zemí půjčují v Salonu Věrka ve Varnsdorfu. Velikosti se pohybují v rozmezí 34 ̶ 50 u žen a zkrátka nejsou ani muži s velikostmi 46 ̶ 60.

Ve velikostech 34 až 52 si vyberou ženy v Rumburku. „Společenské šaty se u nás pohybují od 400 do 1900 Kč za půjčení, svatební 1900 až 4100 max. Před sezónou nakupuji zhruba 20 modelů, plus v průběhu roku přijdou zákaznice a doobjednáváme podle katalogu, co si vyberou. Šaty mi tu pak zůstávají,“ řekla Taťána Kočová ze Salonu Missis v Rumburku.

Pro půjčovnu svatebních šatů na Studánce je zřejmě poslední sezóna, proto focení odmítli. „Ta největší romantika už skončila. Holčiny sedí u počítače a na plesy už nechodí. Na maturiťák si objednají šaty z Internetu za tři tisíce,“ uvedla Miluše Domalípová ze svatební půjčovny Adriana. Šaty v takovém případě málokdy sedí dobře, dívky poté shání někoho na přešití nebo šaty složitě vrací. Stejné zkušenosti mají všechny půjčovny.

„Teď je trend objednávání z AliExpressu, pak sem přijdou stejně vyzkoušet nebo se ptají, jestli od nich šaty nevykoupíme. Na jeden ples to možná stačí, ale jak šaty půjčujeme častěji, musí něco vydržet,“ popisuje Taťána Kočová. „Šaty objednávám z Wisconsinu od návrháře Tonny Bowlse. Na výstaviště nechodím, je tam jiná sorta šatů, stále se opakují. Chtěla jsem něco jiného a Tonny Bowls má své specifické zdobení,“ doplnila.

Zahraniční svatební veletrhy si naopak nenechají ujít ze Salonu Věrka. „Máme třeba šaty od Portugalců, kteří si šijí sami, stejně tak Holanďani. Ceny půjčovného se pohybují od 1500 Kč, záleží podle nákladů. Novinky stojí 7 až 8 tisíc. V Praze a velkých městech mají takové šaty půjčovné 11 tisíc, my tu však musíme pod cenu,“ prozradila Věra Mikšlová ze Salonu Věrka.

U šatů se zdánlivě drahým půjčovným platí zákaznice za kvalitu a originalitu. Častěji udaným šatům cena půjčovného většinou postupně klesá. Jejich pořizovací cena se podle typu zdobení přitom pohybuje až na 20 tisících a na takových šatech je kvalita materiálu zpravidla vidět na první pohled.

V Praze a Liberci mívají šaty častější odbyt než ve Výběžku, přesto tu staré šaty nenajdete. „Šaty máme kompletně obnovené, nejstarším jsou dva roky. Obvykle na sezónu kupujeme sedm až deset modelů, teď tu máme 15 nových společenských šatů,“ dodala Věra Mikšlová ze salonu, který funguje již jedenáctým rokem.

Hlavní sezóna společenských šatů je od ledna do února, svatebních od června do září. Obvyklé je šaty zamlouvat tři měsíce předem, svatební alespoň čtyři. Výběr se v hlavních sezónách postupně úží, přesto však není neobvyklé zamlouvat si společenské šaty na poslední chvíli.

Kromě maturitních plesů nás čekají například plesy:

30. ledna 2016 Reprezentační ples města Mikulášovice

5. února 2016 Ples TOS Varnsdorf, Lidová zahrada

6. února 2016 Sportovní ples FK Rumburk, DK Střelnice

27. února 2016 Hasičský ples, Mikulášovice

19. března 2016 Fotbalgolfový ples, Dýmník