weby pro nejsevernější čechy

Gazdina roba

„Gazdina roba“ je sousloví, které uměle vymyslela Gabriela Preissová, v nářečí se toto slovo nevyskytuje.

Gazdina roba je divadelní hra, kterou napsala Gabriela Preissová a premiéru v Národním divadle měla v roce 1889. Jestli se ale nepletu, tak jsem ten kus neviděl a ani nečetl, přesto mi to sousloví znělo dosti povědomě.

A Gazdina Roba je i kapela z Brna, která v sobotu 12/2/2016 zahrála na Fabrice v Doubici.

Kapela na svých stránkách nabízí odkaz na stažení kompletní první desky, která se jmenuje Deset let jsme se neviděli.

Stáhl jsem, poslechl a byl trochu na rozpacích. Bylo to nějaké měkkčí, než jaké jsem to čekal. Ovšem stejně jako s nedávným poslechem desky Šílení a následném koncertu Papíru skla plastů bylo i tady živé hraní mnohem živější než nahrávka. Takže slušnej bigbeat od podlahy, publikum bylo nadšené.

Zpěvačka Petra uvádí skladby jako neveselé písně z přelomu tisíciletí (přelom je za námi už šestnáct let!!!) a naznačuje, že nové album je na cestě.

Z nějakého důvodu kapela uvádí pouze křestní jména svých členů, takže mi to po návratu nedalo a zkusil jsem je pomocí různých maličkostí pojmenovat i s příjmeními a je to — v době všech těch sítí — otázka pár minut. Takže mě to docela vyděsilo a jestli chcete, zkuste si to taky)

Mezi písněmi jsme se dozvěděli, že Gazdina Roba hrála na podzim i u Kocoura ve Varnsdorfu, tekže mi konečně docvaklo, že jsme o nich psali. Z toho koncertu existují i tato tři videjka.

(Tady je pro změnu jako host vilancello, takže ten sound je poněkud lyričtější než byl ten sobotní))

Jinak, na webu Českého rozhlasu si můžete poslechnout i původní dílo..

Tagy