weby pro nejsevernější čechy

Veliká výstava Vladimíra Jiránka byla otevřena v Tančícím domě

V úterý 23/2/2016 byla v pražském Tančícím domě otevřena velká profilová výstava výtvarníka a kreslíře Vladimíra Jiránka.

Dvě patra jsou věnována především dětským návštěvníkům. Čeká je tu hlavně Bob a Bobek, ale také Pat a Mat a dále možnost zkusit si tyhle, ale klidně i jiné postavičky, nakreslit, kouknout se na filmy, ve kterých jsou hlavními hrdiny a v neposlední řadě si nakoupit jejich plyšové a možná i nějaké jiné podoby.

Jedno patro je potom věnováno Jiránkově tvorbě pro noviny a časopisy, je to část dospělá (jedna dokonce tak, že je dětem vstup zakázán!) a je to expozice velice reprezentativní, která ukazuje Jiránkovo mistrovství. Druhej takovej tu není a asi ještě chvilku nebude.

Vladimír Jiránek se sám veřejnosti poměrně úspěšně vyhýbal. V kontrastu s tím působí některé části této prezentace až příliš extrovertně, ale možná je to jenom pocit člověka, který měl to velké potěšení mistra několikrát potkat.

Jeden takový kousek nám na tiskové konferenci předvedl i Alex Dowis.

Je to vlastně docela hezké.

Ale v koutku duše se člověk potichounku modlí: že to neprodají do Číny…

P.S. Jestli už v Tančícím domě budete, můžete kouknout i na stálou výstavu děl Bořka Šípka nebo Káji Saudka. Doporučit mohu i výhled z terasy. Vstup na ní je ovšem zpoplatněn). A když si dáte kořalku, nebudete mít závratě.

tancici jiranek

PSS. Výstava Vladimíra Jiránka bude otevřena do letošního června.

PSSS. Jednou už jsem o Vladimírovi psal. A bylo to smutný.