weby pro nejsevernější čechy

90 let divadelního spolku Jirásek a česká menšina

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě otevírá 7. března v 16. 30 hodin výstavu 90 let Divadelního spolku Jirásek a česká menšina.

Oficiální datum založení spolku je nejlépe položit na 15. únor roku 1926, kdy spisovatel Alois Jirásek odpověděl na dopis svého krajana, ředitele české školy v České Lípě Emila Kleprlíka, svého hronovského krajana, že souhlasí s tím, aby český divadelní ochotnický spolek nesl jeho jméno.

3. června 1926 zahájil svou činnost premiérou Jiráskovy hry Lucerna. Ochotnické divadlo vedle Sokola a Klubu českých turistů a specifického působení Českého muzea, bylo oporou kulturního a společenského života české menšiny. Právě aktivní projevy češství bez nacionální zaujatosti k německé většině, byly výrazem opravdového vlastenectví a významným projevem výchovy k české státnosti mezi lidmi rozptýlenými na území s většinou cizího jazyka a jiných kulturních priorit.

Divadlo podporovalo šíření dobrého jazykového vkusu a svornost lidí různých společenských vrstev. Několikrát jeho inscenace vyzývaly i k opravdovému národ-nímu sjednocení v boji proti fašistickému nebezpečí (Čapkova Bílá nemoc).

Na výstavě jsou plakáty, recenze, zápisky a fotografie z let 1926 – 1938. Dodatkem je panel věnovaný vzniku Jiráskova divadla v roce 1945. Výstava v Maštálkově síni muzea potrvá až do 17. dubna.

Ladislav Smejkal

Tagy