weby pro nejsevernější čechy

Slavnostní otevření nové přeshraniční turistické stezky

Ve čtvrtek 25. února 2016 došlo ve spolupráci Města Dolní Poustevna, KČT Dolní Poustevna a obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko s německou stranou (krom jiného starostové Sebnitz a Neustadt) ke slavnostnímu otevření nové přeshraniční turistické stezky Dolní Poustevna – Gerstenberg – Unger.

Někdy i „malé“ věci mohou znamenat mnoho. Vlastně jde jen o pár kilometrů, o pár nových turistických značek krajinou, a přitom jde o další významný krok spolupráce mezi českou a německou stranou.

Dlouho před určenou hodinou srazu před nádražím v Dolní Poustevně začalo ubývat parkovacích míst a na různých místech postávaly hostnoucí hloučky, oblečené do turistického. Ve 13:00 Jiří Rak zavelel, že nejde o žádný organizavaný pochod a tudíž se můžeme vydat samostatně po nové žluté. Po chvíli mi dochází, že tuhle trasu už vlastně znám – vlastně je vidět, jak některé projekty a snahy nesou ovoce, i když to leckdy trvá skoro dva roky.

Lidí čím dál víc, mnohé známé jsem během těch tří kilometrů na hranice potkal jen jednou, nebo dokonce až v cíli, což se nestává příliš často. Já davy počítat neumím, oficiální odhad uvádí cca 150 přítomných, což byl několikanásobek toho, co se původně čekalo (a pro jaké množství se připravilo občerstvení). Na počátku cesty pod lesem nakonec dojde přece jen k oficializaci cesty, Jiří Rak přivítá přítomné, a hlavně zástupce města a organizací, které mají na dnešku podíl (např. starosta Dolní Poustevny Vladimír Tesařík, Martin Kučera za KČT Dolní Poustevna, značkař Václav Nič ze Správy Národního parku České Švýcarsko).

Část cesty absolvujeme za slunečního svitu, ovšem když dorazíme na hraniční čáru k pásce, najednou je všude šero a vzápětí bílo – výdrž přítomných je podrobena zkoušce hustou chumelenicí. Program ovšem nic nezastaví, delegace přistoupí k pásce, několik slavnostních proslovů a poděkování a šmik šmik, trasa je oficiálně otevřena. Kdo vydržel až doteď, má šanci o pár metrů dál dostat guláš, čaj či svařák. Sněžit pomalu přestalo a tak se můžeme zase vydat zpět.

Na webu KČT Krásná Lípa k vidění další fotky: Jaromír Petružálek ->, Líba Šaferová ->, Jan Tomiška ->an Tomiška ->

PS: Jo, a migranta z německé strany, který by se kradl do Dolní Poustevny na nákup, tak toho jsme nepotkali ani jednoho!

Tagy