weby pro nejsevernější čechy

Inventura [divadelní]

Od minulého čtvrtka do neděle jsem byl v Turnově (25. – 28. 2. 2016) na divadelním festivalu Modrý Kocour (postupně referujeme tady->), v pátek se připojil redakční kolega Pavel Časar, který výpadek jednoho představení využil k vlastivědné vycházce na jednu moc zajímavou vyhlídku (tak schválně, kterou?; článek už brzo) a kolega Šafus, který zůstal doma byl alespoň na představení Strýčka Váni divadelníků místních (už brzy k vidění i na Děčínské bráně) a také navštívil varnsdorfský koncert legendy tuzemské popmusic Václava Neckáře (který ovšem kdysi zpíval: chtěl jsem hrát divadlo/a jak to dopadlo), takže se nám to celé tak hezky divadelně rýmuje.

Tančírna Balahala, kterou spravuje Schrödingerův institut má ambici být, kromě toho tancování, také studentským klubem a místem setkávání (má pro to ideální polohu), ale také výstavní síní (zejména místních) výtvarníků, aktuálně výtvarnic – fotografek. Zatím se tu představily dvě fotografky a jsme zvědaví, kdo je na řadě příště.

Což mi připomíná, že jsem při výčtu nových spolupracovníků výběžku minule asi opomenul Petra Čílu, který je částí projektu vandej, který se podílel na gymnaziálních videozprávách gymbreak .. atakdále.

Esemeskou mi přišla zpráva, že výběžek(.eu) podává lživé informace. V minulé inventuře jsem napsal, že České dráhy bourají stavby zastávek na okolních tratích. Správně mělo být napsáno, že budovy patří a také je bourá SZDC, což je Správa železniční dopravní cesty. UF! Asi budu používat univerzální označení nádražáci, nebo modrá armáda. Ty zastávky jsou ale v čudu i tak a tak ať jim je země lehká a pasažerům čekajícím na vlak ať není moc velká kosa.

Minule jsem tu zmiňoval také stavby, které mají nově vzniknout — to jsou hlavně rozhledny a také stavby historické, které mají být obnoveny.

Dlouho se už mluví a i pracuje na a kolem lipovského zámku, minulý týden se do hitparády vrátil také šluknovský pivovar, což je vlastně velice úžasné.

pivovar

Přesto se mi do hlavy pořád vkrádá myšlena, jestli by nebylo lepší podpořit vzdělávání, ale i živou kulturu. Protože živí, vzdělaní a kulturní lidé by dokázali ty opravené stavby opravdu a naplno využít.

PS. Nejlepší je být slavný, protože články o slavných lidech čtenáře nejvíce zajímají, jak se nám potvrdilo minulý týden, kdy jsme ze tmy archivů vytáhli na světlo světa informaci o účinkování našeho redaktora tohoto webu ve filmu Vrchní, prchni!

vrchni prchni 03

P.S.S. Ještě k tomu Turnovu: byl jsem překvapen, jak je to město — alespoň centrum — živé. Festival Modrý Kocour se letos konal po jednadvacáté a i když třeba na některých představeních nebylo narváno, bylo docela slušně plno. Je to proto, že ten festival si dělají divadelníci (i když s nezanedbatelnou podporou třetích stran) sami. Proto jsou to na začátku oni, kteří se do divadla těší. A pak přemluví bábu .. atak dále)

Navíc to se mnou místní skouleli hned od začátku pěkně:

ma

Vynalézavé. To se mi jinde nestalo, aby hned první ulice po které jdu měla tak hezké jméno!)

Takže ta paní v krámě na náměstí, která mi počítala za donut 93 korun, to byl jenom takový drobný fórek pro zasmání.

P.S.S.S. Po vzoru těch největších zpráv na světě zařazujeme dnes zvířátko na konec. Šváb, tedy Darek Šváb se vrací do politiky a to nikoli jen tak nějaké obecní, ale rovnou do krajské. Informoval o tom děČínský deník tady-> a my tak můžeme zblízka zkoumat jaké všechny záhyby skrývá systém, který se jmenuje zastupitelská demokracie.