weby pro nejsevernější čechy

Tour de Zeleňák: 3 změny

1. Nové vedení
2. Start a cíl na jiném místě
3. Stará, pro někoho dvojnásobná trasa


1. Změna vedení – po uspěšných minulých ročnících se vedení a organizece tohoto legendárního závodu ujímá místo Pavla Brabce Jan Novota. Pavle, díky! Hany, to dáš!
Jan Novota: Přátelé, ani ve snu se mi nezdálo, že by k níže napsanému mohlo někdy ve skutečnosti dojít. Ale stalo se. Jeden Brabčákův telefonát 23. září 2015, poté dva týdny mého odmítání a Pavlových „výhrůžek“, že tímto tedy Tour de Zeleňák skončí, atd… Ale to samozřejmě nejde. Tour de Zeleňák mi již potřetí za posledních 14 let vstupuje zásadním způsobem do života a tak si díky svým prvním dvěma kladným zářezům nezaslouží, abych ho tímto třetím zářezem zaříznul já. Takže i přesto, že se mi do toho opravdu, ale opravdu nechtělo, protože i já mám svých zájmů nadbytek, tak jsem Pavlovi a Láďovi dal v říjnu svůj příslib organizace na dalších pár let a nedovolil tím, aby takový monument, jakým Tour de Zeleňák bezesporu je, po tolika letech skončil. Slibuji, že se pokusím udělat maximum proto, aby se Zeleňák dále rozvíjel a pokračoval ve své dlouholeté tradici. Očekávejte nemalé změny, o kterých právě probíhají jednání. Brzy vše zveřejníme. Pavlovi a Láďovi velké DÍKY za to, kam se Tour de Zeleňák dostal a kolik lidí dokáže pobavit.

2. Start a cíl se přesouvá na náměstí v Rumburku – celková délka tratě bude tedy o 600 m delší.
Jan Novota: Vyslyšeli jsme přání a tedy start a cíl Tour de Zeleňák 2016 bude na náměstí v Rumburku !!! Doufejme, že i když to zase nebude ta „tradiční“ trať zeleňákovská, tak tato změna prospěje úplně všem! Po nekonečných konzultacích s mnohými jsme o tom 100% přesvědčeni.

3. Poprvé v historii závodu se trať i závodníci rozdělí na profíky a hobíky
Jan Novota: Největší a pravděpodobně nejvýznamnější změna pro rok 2016 vyplývá z přirozeného vývoje Zeleňáku a celé společnosti vůbec. Nejdiskutovanějším tématem veřejnosti je poslední roky opakovaně myšlenka typu „ten Zeleňák už není pro nás amatéry, už je to jen závod profíků“. Ano, toto slyším ze všech stran už jářku druhou pětiletku! A protože chceme udržet původní filosofii Tour de Zeleňáku jako závodu pro amatéry, pokusíme se přispět k oddělení „profíků“ od „hobíků“ tím, že minimálně pro letošní rok budou tratě DVĚ!!! Classic Zeleňák na tradiční trati 54 km a nový Obr Zeleňák neboli Tuplák, jehož závodníci budou absolvovat tradiční okruh dvakrát! Bohužel se nepovedlo přes různá povolení prosadit původní záměr úplného oddělení startů obou závodů (Obr o 30 min dříve), takže start obou tratí bude muset být stále společný v 10h z náměstí. Ale hlavním cílem je, aby všichni ambiciózní a pravidelně závodící cyklisté absolvovali trať dlouhou na rozdíl od všech těch, kteří se cyklistikou pouze baví a Zeleňák je pro ně ojedinělou soutěžní událostí se startovním číslem na zádech. Ta hranice, kdo je ještě hobík a kdo už ne, je velice relativní. Nechť si každý sáhne sám do svědomí. Na druhou stranu bude zcela jistě i řada těch, kteří budou mít ObrZeleňáka jako výzvu k dokončení v časovém limitu. Přidám ještě důležité Info: Limit na obě tratě bude 4h! Vybrat trať si závodník musí předem (rozdílné barvy startovních čísel). Limit na projetí do druhého okruhu bude 2h, poté bude závodník dlouhotraťař odkloněn na „krátkou“.