weby pro nejsevernější čechy

Panamské listy

Člověk se pořád dožívá překvapení. Samozřejmě bylo delší dobu známo, že když někdo podniká přes firmy, které nejsou ničím jiným než prázdnou “poštovní schránkou”, či adresou, nejspíš půjde o “podvod na daních”, o “ulité peníze”, prostě o nějakou – legální – levárnu.

Když tuto neděli zvečera oznámil deník ”Süddeutche Zeitung” existenci obrovského množství dokumentů o “ulívání peněz” mocnými a bohatými přes fiktivní firmy pomocí jedné panamské instituce, spustil se “Vřískot 5 až 11”. Zajímavé je, že i když tato praxe “odklánění” peněz funguje dlouhá léta, najednou by to mělo vadit… Hned zkraje je nutné dodat, že jihoněmecký deník se k těm informacím dostal zhruba před rokem, ale nelenil a s vydatnou pomocí téměř čtyř stovek investigativních novinářů po celém světě (včetně České republiky) prověřoval po celý rok relevatnost dodaných údajů. A ty údaje – sedí. Sakra. Na tomto místě bych chtěl vyjevit úžas, že to někdo z těch stovek novinářů nevyžvanil předem. Jsou to pašáci a klobouk dolů!

Já vím, já vím, tvrzení o tom, že to (únik do daňových rájů přes fiktivní firmy) doposud nikomu zvlášť nevadil, je naivní. Svět je, jak mezitím všichni víme, prostě pokrytecké místo a daně platí je ti malí a hloupí. Zákony také dodržují jen ti nesmělí a hloupí. Já vím, já vím, politika je nejmodernější a nejvychytanější odvětví organizovaného zločinu. To vysvětluje, že se na seznamu “Panamských listů” objevuje hodně špičkových politiků. Vezou se s nimi tzv. finančníci, ale též armáda sportovců, důchodců :) a dalších populárních “vyhýbačů placení daní”.

Malá vložka: V takových Spokojených státech (USA) je kromě vraždy, či zneužití dítěte, nebo zneužití interních informací v bankovním provozu, téměř hrdelním zločinem – “podvádění při placení daní”. Na to dojel svého času i známý altruista, přítel novinářů a masový vrah Alfonso Capone…

V civilizovaných zemích je podvádění při placení daní téměř národním sportem. V Německu si například stabilně dlouhá léta udržuje první místo v žebříčcích nejlépe prodávaných odborných publikací návod, jak “ojet” stát na daních (“1000 ganz legale Steuertricks). A pak se někdo diví, když jsou ty triky dokonce i uplatňovány, a to v masivním měřítku.

Organizace, které se zabývají mapováním daňových úniků odhadují roční objem v principu legálně “odkloněných” peněz jen v oblasti rozvojových zemí na nějaký trilion dolarů. To je tedy v češtině “bilion” dolarů, ale pořád suma, která by pokryla podle současného kurz rozpočet naší “ČEZké” republiky na déle než deset let. Znovu: déle než deset let. Ugh.

Ani se mi neche moralizovat stylem, co by bylo, kdyby se ty prachy použily na výzkum léčení rakoviny, nebo boji proti umírání hladem, a tak dále…

Chci poděkovat investigativním novinářům po celém světě za skvělou práci (i těm domácím…:)) a už se nemůžu dočkat, jaké pestré výmluvy budou mít ti naši miliardáříčkové, až se jejich jména budou čím dál častěji objevovat v médiích. Asi se začnou cítiti “utlačováni” a budou “uvažovat o emigraci”. Pá, pá…

A ještě praktický návod pro Bureše a další výběrčí daní: Když dokážete pomocí EET přijít na to, že malý živnostník v minulých letech uváděl nižší obraty a tím platil nižší daně, takže mu teď ty daně spočítáte zpětně a napaříte mu je zaplatit i s mastnou pokutou, která ho zničí, udělejte to laskavě i Vašim kámošům, uvedených v „Panama Papers“. Rozpočet republiky pak škytne radostí!