weby pro nejsevernější čechy

Kvalifikační závody vodicích psů ve Varnsdorfu

V sobotu 16. dubna 2016 bude Varnsdorf hostit nevšední událost – kvalifikační závody vodicích psů. Pokud budete mít chvilku, zajděte se podívat, pozvánka dorazila od jednoho z organizátorů.

Přibližně patnáct sehraných dvojic – nevidomých závodníků a jejich vodicích psů – se postaví na start dne 16.4 2016 u Městské knihovny ve Varnsdorfu.

Úkolem závodníků bude projít předem vybranou trasu a ukázat, jak výjimečný vztah mezi handicapovaným člověkem a zvířetem může být. Vodicí pes prokáže, jak umí na slovo poslechnout ve stresujícím a neznámém prostředí.

A nejen to

– zvládne najít lavičku, přechod, schody, dveře, ale především musí umět vyhýbat se různým překážkám ulice tak, aby jeho majitel mohl bezpečně projít. Je důležité, aby vodicí pes uměl jít přímou chůzí bez zbytečného rozptylování. V soutěži se též hodnotí precizní zvládnutí poslušnosti psa, podávání spadlých předmětů, odložení a jiné úkony, které nevidomý člověk používá v každodenním životě se svým psem. To vše závodní dvojice předvede během trasy, která bude trvat přibližně 30 minut. Na závod bude dohlížet pět kvalifikovaných rozhodčích ze Střediska výcviku vodicích psů, což je nejstarší středisko zabývající se výcvikem vodicích psů v naší republice.

Závodníci budou chodit v neprůhledných klapkách (z důvodu, že někteří mohou mít zbytky zraku) a musí poslouchat pouze povely rozhodčích, kteří je trasou provází a úkony dvojice hodnotí. Na konci závodu se sečtou výsledky a nebude chybět jejich slavnostní vyhlášení. Každý účastník závodu ve výkonu vodicích psů dostane výsledkovou listinou a bude obdarován případnými cenami.

Nejlepší soutěžící ze dvou kvalifikačních soutěží, které pořádá Klub držitelů vodicích psů, z nichž jedna proběhne ve Varnsdorfu a druhá v Hradci Králové dne 7. 5.2016, pak poměří své dovednosti na Mistrovství České republiky 2016 ve výkonu vodicích psů pro nevidomé, které bude v sobotu 3. září 2016 v centru Prahy a je nejdůležitějším závodem roku. Akce slouží také k neformálnímu a přátelskému setkání lidí se stejným zájmem a k prezentaci problematiky zrakově postižených na veřejnosti.

ČASOVÝ HARMONOGRAM na sobotní závod vodicích psů 16. 4. 2016:

1. 9.00-9.15H. NÁSTUP PŘED MĚSTSKOU KNIHOVNOU

2. 9.15- 9.30H VETRINÁRNÍ PROHLÍDKA VODICÍCH PSŮ

3. 9-30-9.45H LOSOVÁNÍ STARTOVACÍCH ČÍSEL

4. 10.00H ZAČÁTEK ZÁVODŮ VODICÍCH PSŮ

5. POVÍDÁNÍ SE SOUTĚŽÍCÍMI

6. 15.00-15.30H SOUTĚŽ V APORTOVÁNÍ BUŘTŮ

7. 15.30-16.00H VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ

BOHATÝ PROGRAM PO CELÝ DEN I S HUDBOU.

Za organizátory: Roman Vaněk

Tagy