weby pro nejsevernější čechy

Další kvartál, další stěna?

Oteplilo se, všechno raší a spolu se všeobecným růstem vyrostlo také lešení u jedné stěny školní budovy v Palackého ulici v České Kamenici. Je to správné období, začínají stavební práce, tak proč se takovou banalitou zabývat, že? Byla by to banalita, nebýt toho, že…

…nebýt toho, jak probíhaly předchozí práce. Práce na fasádě této budovy totiž připomínají svým tempem slovanskou epopej a ne stavební práce. Považte: S opravou fasády bylo započato na konci loňského srpna, (zřejmě se příhodně dbalo na to, aby žáci školy o nic nepřišli!) a do zhruba poloviny listopadu se pracovníkům zaštítěným reklamní plachtou firmy KOS podařilo … dokončit čelní stěnu budovy! O kvalitě provedení se navíc ještě ve městě vedou diskuze a o estetice si může každý udělat představu sám, zvláště pokud má možnost v knize o České Kamenici shlédnout obrázek původního návrhu. (Osobně to vidím tak, že stěna vypadá jako politá palačinkovým těstem, bez jakýchkoliv nabízejících se kontur – ale to je můj čistě neodborný, laický a úplně a úplně zjednodušený dojem … a třeba to taky možná není hotové?) (viz obr. dole).

Takže pokud se nic nezmění a tempo prací bude i nadále podobné, můžeme se těšit zhruba na jaře 2017 na „nový“ kabát školy. Pro ty, kterým to snad přijde normální, mohu třeba připomenout, že mezi lety 1909 – 1911 se našim předkům podařilo tuto budovu postavit celou, i s fasádou a vnitřním vybavením. A to k tomu neměli ta všechna elektrická udělátka, která tu budou zase dětem za okny celý školní rok bzučet.

P4123475o