weby pro nejsevernější čechy

Hlásání z jižních krajů

Redakce Výběžku.eu v minulých dnech udělala hrozně a hrozně moc pro to, aby se v Rumburku uskutečnilo představení Broukovcova Kamdivadla z České Kamenice – Zahraj ty Ejsíky. O tom kusu samotném už bylo napsáno všechno. Jediné, co snad nezaznělo je to, že ten divadelní kus byl vybrán hlavami odbornými na celostátní přehlídku do jihočeské Volyně. Zájezd právě proběhl a mě přijde patřičné (jako členu redakce i tyjátru) se o tom alespoň krátce zmínit.

Na začátek je třeba říct, že za víc než patnáct let existence divadla to byla nejdelší štreka, jakou jsme se svým divadelním harampádím podnikli. O to víc bylo překvapivé, – že jsme dorazili naprosto včas,- že jsme nikde nic nezapomněli, – že byli všichni relativně zdraví – a že nám přálo jak počasí, tak publikum, porota i organizátoři. Takový pomáselný průběh aby člověk kolikrát pohledal.

Představení samotné si sice trochu vybralo daň z nervozity, ale to nepolíbený divák sotva poznal. Podle reakcí na místě nepoznal nic, protože byl převážně nadšený, reakce pochvalné byly jak ústní, tak i v místním festivalovém tisku, a vše bylo korunováno další nabídnutou štací. Paráda. Co se poroty týká, osobně jsem čekal obvyklé sekání na kusy, ale chyba lávky. Jasněže odborná oka rozebrala inscenaci na nejmenší šroubky, ale celý výsledek hodnocení vyšel myslím dost pozitivně.

Jak to všechno oficiálně dopadne je ještě předčasné tvrdit, protože celonárodní kolo ještě neskončilo, ale myslím, že mohu drze tvrdit, že jsme zdejšímu divadelnímu kraji ostudu neutrhli. (Nejbližší kolegové byli tuším z Kadaně či Klapého) tak tedy ještě jednou dík všem, co nám to přáli a případně i pomohli a těšíme se, že se s tímhle kusem ještě potkáte. (Příležitostí bude, zdá se, dost)

001o