weby pro nejsevernější čechy

Máte děti? Vezměte je do Bullerbynu!

Ústecký Činoherák uvedl další premiéru, tentokrát adaptaci (dramatizace Vladimír Čapka) půvabné knížky Astrid Lindgrenové Děti z Bullerbynu.

Šest herců, pár kostek dětské skládačky a hravé představení, kterého se nemusejí bát ani rodiče, kteří děti do divadla vezmou.

Pro jistotu a pro připomenutí krátký citát z tiskové zprávy:

Do svého příběhu nás zavede dospělá Lisa (Marta Vítů), která nalezne svůj deník a začne vzpomínat na dětství, hry a přátelství. V Bullerbynu bydlí na třech statcích šestice dětí. Lisa, její bratři Lasse (Jaroslav Achab Haidler) a Bosse (Kajetán Písařovic, j. h.), kamarádky Anna (Marie Štípková, j. h.) s Brittou (Jelena Juklová, j. h.) a Olle (Matúš Bukovčan). Děti nejsou stejně staré, ale bydlí vedle sebe, a právě toto prostředí je zdrojem pro jejich hry. Bullerbyn je domovem, ale i zdrojem napětí. Z běžné osady se Bullerbyn díky dětské fantazii mění na jeskyni, ostrov pokladů nebo rezervaci Indiánů. Herecké obsazení budí velká očekávání. Jelena Juklová prožila v Činoherním studiu konec osmdesátých a začátek devadesátých let a nastudovala zde řadu významných inscenací. Na jevišti se s ní potkává, taktéž hostující, Marie Štípková …

A teď trošku z hlavy:

Tohle představení je hravé a laskavé. Z knížky vybírá historky, které se dobře hrají (a zahrát se dá i to, co jste si nemysleli, že je možné). Herci — i když v poněkud neadekvátním věku — si na děti hrají zcela nepokrytě, ale ani na chvíli nemáte pocit, že dětmi nejsou. Kostýmy – oblečky i scéna příjemně připomínají, ale nekopírují, českou ilustrátorku Astrid Lindgrenové Helenu Zmatlíkovou, takže po úvodním minimonologu a ‚tanci světlušek‘ jste ihned na jevišti jako doma.

Žádná křeč, všechno je velice povědomé, což ovšem neznamená, že byste nemuseli použít a zapojit vlastní fantazii.

Těch pár kostek na scéně může být vším: obchodem, seníkem, ostrovem i školní třídou; stačí jemné naznačení, herecká akce a jste dítětem s pruhovanými ponožkami, život je před vámi a svět vám leží u nohou.

Děti z Bullerbynu měly premiéru (v režii Filipa Nuckollse) v sobotu 14/5/2016, nejbližší reprízy jsou naplánovány na dnešek (16/5/2016) a na 22. 5. a 1. 6.

A pozor! Inscenátoři si pro diváky připravili dva konce! Letní, ten je k vidění teď, a pak i konec zimní a na ten si budeme muset počkat. I když je venku momentálně veliká kosa.

Program Činoheráku čtěte pozorně, neboť na programu jsou ještě jedny děti, Děti ze stanice ZOO, což je poněkud jiný žánr.

Režie: Filip Nuckolls,
Dramatizace: Vladimír Čepek,
Dramaturgie: Dagmar Haladová,
Scénografie: Lucie Halgašová,
Hudba: Daniel Fikejz,
Scéna: Lucie Halgašová,
Kostýmy: Lucie Šperlová,
Foto: Klára Žitňanská

Hrají: Marta Vítů, Jaroslav Achab Haidler, Kajetán Písařovic, Matúš Bukovčan, Jelena Juklová, Marie Štípková