weby pro nejsevernější čechy

Blízké hlasy z dáli [Schola Gregoriana a Gjosan-rjú Tendai šómjó] 2016

Mezinárodní hudební festival Lípa Musica začal letos 20. května a všem, kteří zavítali do českolipské baziliky Všech svatých na jeho letošní jarní gala, přinesl hned na startu jedinečný zážitek. Po sedmi letech se do České Lípy, podle vlastních slov „do svého srdce“, vrátili japonští buddhističtí mniši ze sdružení Gjosan-rjú Tendai šómjó. V programu nazvaném „Blízké hlasy z dáli“ předvedli společně se Scholu Gregorianou Pragensis, že spojit se dá téměř nespojitelné: gregoriánský chorál a buddhistický liturgický zpěv,píše se v tiskové zprávě o události a byl to zážitek naprosto unikátní.

Po úvodní besedě, kde se pár zvědavých posluchačů dozvědělo spoustu zajímavých informací o sice sporadické, ale jedinečné spolupráci dvou hudebních těles, které svůj repetoár čerpají z velmi dávných hudebních zdrojů spojených s velmi různými hudebními i náboženskými tradicemi. Krátce na to začal v bazilice Všech svatých koncert, který pomaličku splétal obě hudební složky, až se ten copánek spojil v tvar, který působil úplně přirozeně a logicky. A monumentálně.

Myslím, že skladby, které na svých koncertech uvádí Schola Gregoriána znáte, nebo si je dokážete jednoduše představit, co předvádějí budhističtí mniši, je přeci jenom jiná hudba, jiná tradice, jiný svět.

Pro začátek je nutné se neleknout a prostě otevřít uši a duši a pak velmi brzy přijde okamžik, kdy zvuk sirénmůžete přijmout za svůj a nechat se zcela pohltit jeho silou.

Práce s hlasem je u budhistických mnichů výrazně jiná, než u našich zpěváků. Nechávají rozeznít hrudní rejstříky, tóny vibrují, až se chvěje vzduch, a zvukové plochy, které se na posluchače valí, kontrastují se spíše subtilním projevem Scholy Gregoriany.

Konec koncertu, kdy se oba soubory propojily, byl skoro, Budha odpustí, prostě písničkový. Rytmus a harmonie se propojily a prostě a jednoduše to šlapalo tak, že bylo nemožné nezačít si podupávat do rytmu a potom vytančit do soumraku před baziliku.

Jsou věci, které jsou universální a jsou lidé, kteří, nejen že to chápou, ale dokáží to i srozumitelně a jednoduše demonstrovat.

Tagy