weby pro nejsevernější čechy

Vrtulníkem nad Rumburkem

V sobotu 4. 6. 2016 se nad Rumburkem nekonala pátrací akce po ztracené osobě, jak se šířilo mezi dětmi ve škole, ale prostor dostaly vyhlídkové lety vrtulníkem.

Soukromá společnost z Mladé Boleslavi se připojila k městským oslavám 98. výročí Rumburské vzpoury. Kromě pěšího a cyklistického putování do Nového Boru se město dalo obhlédnout z výšky. V areálu fotbalgolfového hřiště na kopci Dymník se plnil dětský sen nebo okoušela trocha adrenalinu.

Na řadu se příchozí dostali vcelku brzy, žádné velké fronty. Většina využila pětiminutového pobytu ve vzduchu. Nejdříve se dotankovalo palivo ze závěsného vozíku a šlo se na věc. Čtyřmístný vrtulník Robinson působí křehce jako hračka. Chvíle paniky při startu. Toho skla je tady až příliš, čeho se chytit? Pak už lehkost. Nestačíme se rozhlížet na všechny strany. Zděšení střídá nadšení. Žádné přetížení jako v letadle. Na uších sluchátka kvůli hluku a možnosti se dorozumět s pilotem a spolucestujícími. Pro laika lehké ovládání – knipl a pedály. Až zase budu někam dojíždět do práce, už vím, co mi bude parkovat u domu. Aha, tak pořizovací náklady i třicet miliónu, tak nic. Cíl si každý určil sám. Rumburk z výšky vypadá jako roztomilá dětská stavebnice. Úhledný, plno zeleně a vodních ploch… Kolik ta zábava stála? 500 Kč na osobu. Jak se pasažéři shodli, byly to dobře utracené peníze.

Klára Mágrová

Tagy