weby pro nejsevernější čechy

Záhadná nemoc Karla IV. roku 1350

Vážení a milí přátelé, dovolujeme si Vás pozvat na mimořádný program, kterým se připojujeme k oslavám 700. výročí narození Karla IV.

O přednášku a besedu na téma Záhadná nemoc Karla IV. roku 1350 jsme požádali významného badatele Doc. MUDr. Jiřího Rambu, DrSc., specialistu na čelistní a obličejovou chirurgii.

Přednáška se koná v sobotu 25. června 2016 v 15, 30hodin ve společenském sále restaurace Radnice ve Chřibské.

Těšíme se na setkání s Vámi, za pořadatele SDRUŽENÍ TADEÁŠE HAENKEHO Mgr. Jana Krausová

Kniha Jiřího Ramby Tajemství Karla IV. (FOTO: nakladatelství Akropolis)

Předěl v Karlově chování nastal po roce 1350. O tom vypovídá kniha Jiřího Ramby Tajemství Karla IV. Tento lékař se jako spolupracovník prof. Emanuela Vlčka podílel na antropologicko-lékařském vyšetřování lebek historických osobností českých dějin. V publikaci soustředil výsledky svých zkoumání ostatků Přemysla Otakara II., Karla IV., Ladislava Pohrobka, Jiřího z Poděbrad, Rudolfa II. a jeho mladší sestry Eleonory.

U Karla IV. zaznamenal na lebce sečnou ránu a četná tupá poranění, měnící podobu nosu i místa pod pravým okem. Dále zjistil zlomeninu levého zápěstí a deformaci levého lokte. Nejspíš vše vzniklo při vyhození ze sedla při turnaji v Rothenburgu nad Tauberou ve Švábsku. Zranění, které ho na rok připoutalo na lůžko, a dokonce vedlo k částečnému ochrnutí, bylo takřka dokonale zatajeno. Jeho prozrazením by totiž zmizela naděje na titul římského císaře.

Tagy