weby pro nejsevernější čechy

LENFEST / Lněné setkání s pohádkou / 1. ročník

V pobočce českolipského muzea, Památníku K. H. Máchy v Doksech, se 23. července 2016 uskuteční první – pilotní – ročník LENFESTU. Za finančního přispění Města Doksy akci pořádá Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě a JEN LEN ateliér z Nového Boru.

LENFEST je oslavou tradiční české plodiny a textilního materiálu, jemuž je naštěstí stále věnována pozornost malých rodinných firem, kterým len učaroval a stal se neodmyslitelnou součástí jejich produkce. Rádi bychom touto akcí len přiblížili širší veřejnosti, aby v něm znovu poznala materiál, který byl odpradávna považován za symbol čistoty a krásy. Je to také materiál ekologický, plně recyklovatelný a biologicky odbouratelný.

Na zahradě Památníku K. H. Máchy v Doksech se představí jeden z pořadatelů JEN LEN ateliér s ruční intuitivní výšivkou. Tu mohou návštěvníci vyzkoušet v tvůrčí dílničce. JEN LEN pracuje se 100% lnem české výroby, ruční výšivkou zdobí nejen oděvy jednoduchých střihů, ale vytváří také šperky a drobné dekorace.

Výrobu lněného papíru předvede Michal Gorec, majitel ruční papírny PAPYREA ve Zdislavě. Do papírnického řemesla se děti i dospělí mohou sami ponořit a dozví se také spoustu nového o jeho historii a technikách.

KOUKOL V OBILÍ je malá dílna z Volfartic, kde se její zakladatelka, rovněž velká milovnice lněného textilního materiálu, zabývá jeho zpracováním – předením na kolovratu. Ukázku doplní prodejem ručně šitého lněného zboží.

Další účastnicí je PIMPINELLA s nápaditými dekoracemi pro malé i velké. Pimpinella šije většinou z bavlny, ale pro lněné setkání vytvořila speciální kolekci ze lnu. I zde si mohou návštěvníci vyrobit milou drobnost na památku .

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě uchovává ve svých sbírkách na tisíce forem z bývalých kartounek. Části forem, které již nemohou sloužit jako exponát, využivá muzeum pro tvůrčí dílny, kdy je možné si těmito fragmenty tisknout na textil krásné rostlinné nebo abstraktní motivy. Tento zážitek připravilo muzeum i pro LENFEST a tisknout se bude samozřejmě na lněné plátno.

Nezapomínáme ovšem ani na len, jako potravinu. FLORIAN CAFÉ z České Lípy chystá pro návštěvníky dobroty s lněnými semínky a lněným olejem. A také své tradiční domácí limonády a kávu.

Protože byla o lnu napsána jedna úžasná pohádka, nemůže chybět ani na našem setkání. Příběh o třech přadlenách uvidíte na zahradě Památníku K. H. Máchy v podání Markéty Sýkorové z Naivního divadla Liberec v 11:30 a ve 14:00 hodin.

Těšíme se na den plný milých setkání!

Markéta Váchalová Vojtíšková a Jana Jermanová Jakubská

Oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie VMG

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Nám. Osvobození 297, 470 34 Č. L.

Tel.: 487 824 145

www.muzeumcl.cz

Tagy