weby pro nejsevernější čechy

Prohlídka technického zázemí Lorety 2016 na vlastní oči

Jak jsme avizovali v samostatné zprávě, v rumburské Loretě se i letos v sobotu 16. července 2016 opakovala prohlídka technického zázemí.

Stejně jako minulý rok – termín opakování není pravdivý, protože Klára Mágrová dokáže pokaždé překvapit. I tentokrát se našly nové prostory, do kterých návštěvníci ještě nevstoupili.

Opět jsem tedy rád vyrazil a opět nelitoval. Část prostor a historie sice už znám a začínám si pamatovat, ale finále bylo velkolepé. Opět částečně po skupinkách, většina ale společně. Uvítání na nádvoří mezi ambity, vyprávění ve Svaté chýši. Odvodňovací štola mezi ní a Svatými schody, zatímco druhá skupinka vystupuje na půdičku. A nakonec sestup do krypty pod Svatou chýší. Následně přesun do místností, skrytých pod SVatými schody, a zde nahlédnutí do odvodňovací štoly. Odskok do městského parku, bývalé klášterní zahrady, právě po stopách tohoto odvodnění. Promítání v kostele sv. Vavřince a nakonec ono finále – výstup do kostelního krovu.

Když kroutím hlavou a ptám se, co příště, dostane se mi významného pomrkávání, že zdaleka nebylo ještě rozkryto vše, co Loreta nabízí… Takže, za rok znovu!

Rok 2015 ->, rok 2014 ->

Tagy