weby pro nejsevernější čechy

O víkendu se putovalo za lidovou architekturou Ústeckého kraje 2016

Dny Lidové architektury Čech, Moravy a Slezska zahájil v sobotu 16. 7. 2016 v Lipové u Šluknova křest průvodce „Lidové stavby Ústeckého kraje“.

Barevná brožura sedmičlenného kolektivu památkářů a historiků na osmačtyřiceti stranách ve stručnosti přiblížila jedinečné stavební dědictví severních Čech. Formátem a rozsahem navázala na tiskoviny o Moravě, Slezsku, Pardubickém, Jihočeském a Libereckém kraji. V podstávkovém domě čp. 424 v Lipové se po celý den střídaly odborné přednášky o podstávkových domech, o stavbě kamen a sakrálních památkách. V patře byly k vidění modely domů z osady Kopec u Brtníků, které v měřítku 1:100 zhotovil Jakub Hloušek. Starosta Lipové Pavel Svoboda na zahradě podstávkového domu ukazoval a vysvětloval práci s jílem. Na ulici před informačním střediskem se vyráběly svíčky i pekly placky a vyprávělo o záludnostech pití z historického skla. Příchozí si mohli vyzkoušet práci kováře a předení na kolovrátku. Přístupný byl opravený kostel sv. Šimona a Judy a zámecký park.

Dny lidové architektury Ústeckého kraje se připomněly i v dalších obcích regionu. V neděli 17. 7. 2016 byl po celý den přístupný dům čp. 879/27 ve vesnické památkové rezervaci ve Šmilovského ulici v Rumburku. V odpoledních hodinách proběhla i přes nepřízeň počasí komentovaná prohlídka rezervace připravená Spolkem přátel Rumburku. Díky Ester Sadivové mohli příchozí ochutnat kromě jiného tzv. kaňkový koláč, který pekly hospodyně v regionu před rokem 1945. Pochutnal si na něm i redaktor Českého rozhlasu Václav Žmolík, který během Dnů lidové architektury natáčel rozhovory s pořadateli a účastníky akce. Kromě prohlídky podstávkového domu v Rumburku stihli někteří zájemci také návštěvu aktuální výstavy „120 let rozhledny na Dymníku“ v Muzeu Rumburk.

Dny lidové architektury Ústeckého kraje pokračují do 23. 7. 2016. Je možné vydat se např. do Doubic, Kopce u Brtníků a Všemil. V sobotu 23. 7. 2016 je možné se připojit k autobusové exkurzi do Vísecké rychty v Kravařích, kde proběhnou Dny lidové architektury Libereckého kraje. Exkurzi pořádá Společnost pro trvale udržitelný rozvoj Šluknovska v Lipové. Komentovanou prohlídku exteriérů a interiérů historické usedlosti Christiánův dvůr připravili v Jetřichovicích v č. e. 107 na sobotu 23.7. 2016 od 15.00 h, 16.30 a 18.00 h. Rezervace prohlídka předem je nezbytná na e-mailu tereza.svadlenakova@nanoenergies.cz. V galerii Na schodech Domu Českého Švýcarska v Krásné Lípě probíhá do 31. 7. 2016 výstava Lidové památky českého Švýcarska. Přístupná je v otevírací době informačního střediska.

Oslavy lidové architektury se konají každoročně v červenci při příležitosti narození Jakuba Bursy (1813-1884), originálního tvůrce zděné lidové architektury 19. století. Letos se zaměřily zvláště na podstávkové domy Českého Švýcarska a Šluknovska. Hlavními pořadateli Dnů lidové architektury Ústeckého kraje jsou FOIBOS BOOKS a Kotěrovo centrum architektury o.p.s., Národní památkový ústav, Ústecký kraj, Společnost pro trvale udržitelný rozvoj Šluknovska, Obec Lipová, České Švýcarsko o.p.s., http://lidove-stavby.cz/.

Klára Mágrová

Dny lidové architektury v Ústeckém kraji 2016

4. ročník celostátní akce, jejímž smyslem a cílem je přispět k širší popularizaci, poznání a pochopení hodnot a významu lidového stavitelství a rovněž k posílení vědomí odpovědnosti za jeho uchování příštím generacím. Program probíhá v Českém Švýcarsku a na Šluknovsku od 16. 7. do 23. 7. 2016, další http://lidove-stavby.cz/

Tagy