weby pro nejsevernější čechy

Petr Číla a Kriminálka Rumburk [rozhovor]

Petr Číla je mladý muž, který poté, co absolvoval rumburské Gymnázium, studuje v Praze. Domů se však (díky) často vrací a dělá tu, co ho asi nejvíc baví. Natáčí videa. S námi spolupracoval na několik reportážích, udělali jsme dohromady velký seriál o vaření v restauraci U Jelena ve Velkém Šenově a teď příjde další Petrův čin. Film. Natáčel o prázdninách v Rumburku. Nyní je Kriminálka Rumburk ve střižně a v postprodukci. Nejen o tomhle filmu je následující rozhovor.

Natočils’s film Kriminálka Rumburk, ale s videem jsi začal mnohem dříve. Kdy to bylo?
S videama jsem začal od Vánoc 2010, kdy jsem od rodičů dostal svou první videokameru. První video na Youtube jsem dal asi v červnu 2011, kdy jsme vymysleli první pořad Máslov, kde jsme natáčeli dopravní nehody s autama, místo kterých jsme používali másla.
Ještě před natáčením jsme ale s kamarády už od školky hráli loutkový divadlo, které pak přerostlo v divadlo hrané a to potom na základce v natáčení.
Na gymplu jsi se věnoval zpravodajství, pracovali jste na projektu GymBreak. Kolik vzniklo dílů?
Ano, začali jsme vysílat, když jsem byl ve druháku. Vysílá se vždy jednou za dva měsíce, takže dílů vzniklo 13, ale i po mém odchodu GymBreak pokračuje a teď už pomáhám jen se střihem.
Co ses na tom naučil?
Nejvíc asi psát scénáře a pracovat ve stresu a časovém presu. Když jsem se ale nedávno díval na první a poslední vysílání, viděl jsem největší posun ve střihu.
Školu jsi ukončil, studuješ v Praze. Kdo po vás tenhle projekt převzal?
Zakládající členové už jsou všichni fuč. Zbyl tam pan učitel Melichar, se kterým jsme celý projekt rozjeli. Každý rok se ale redakce obměňuje, většinou je nás v redakci kolem 10.
Film je snem každého filmaře. Jak dlouho jsi se připravoval?
Nápad na film tady byl už před 5 lety na základce, kdy jsme natáčeli fiktivní vysílání televize Vandej. Točili jsme krátké skeče a dávali to všechno dohromady. Z Vandej televize se ale časem stalo celé Vandej studio a začali jsme natáčet i další pořady (ale ne, za Youtubera se nepovažuju, to bych si musel do pusy sypat skořici…). Na scénáři jsem začal pracovat asi před dvěma roky… za tu dobu se scénář různě měnil a upravoval, až se dostal do svý finálový podoby – v té ho uvidíte v kině!
Proč právě kriminálka?
Protože řešit případy je přece tak vzrušující! Ale přesněji je to krimikomedie. Nic se zde nebere úplně vážně a diváci by se měli u filmu hlavně bavit. Nejvíc se zasmějou Rumburáci, až uvidí, kde všude jsme natáčeli.
Vznikl během natáčení nějaký problém?
Problémů vznikla celá řada. Třeba na nás někdo zavolal policajty při natáčení nočních scén se sprejerama. Já se nedivim, taky bych je na nás zavolal! Jen jsem rád, že to podobně nedopadlo při natáčení požáru…

vezen

únosci Karel Lemfeld, Ondřiška Jeřábková a Patrik Púdelka, na židli sedí agent Tomáš Brandejský

Co bylo nejtěžší?
Dohodnout lidi. Ani ne tak sehnat herce, jako spíš koordinovat volný čas všech lidí tak, aby se i lidé, kteří se před tím neznali, setkali a natočili spolu scénu do filmu. Myslím, že tímhle filmem se vytvořila skvělá parta lidí, ani se navzájem všichni neviděli (možná v kině…), ale všichni dohromady jsme natočili film. První film, na kterém jsem si všechno vyzkoušel a za pochodu zjistil, jak to funguje. A bylo to skvělý. Historek z natáčení mám nespočet a když jdu po Rumburku, vybavím si nejrůznější situace z našich natáčení.
Natáčení trvalo od 29.5. do 7.7. a nyní ještě dotáčíme několik záběrů, které se nestihly, ale už to není nic náročného.
Kdy bude premiera?
Premiéra bude 30. září od 18.00 v Kulturním domě v Rumburku. A vypadá to, že další promítání bude ještě v 19.30, protože nám zbývá jen 10 míst a to ani výběžek.eu zatím nemá lístek… Další promítání budou napsána i s rezervací lístků TADY->