weby pro nejsevernější čechy

Koncert klavichordu 15. října 2016 v Kulturním domě v Krásné Lípě

Dovoluji si Vás v časovém předstihu upozornit na zajímavou říjnovou akci připravovanou pod záštitou senátora Zbyňka Linharta – představení muzejního restaurovaného klavichordu veřejnosti 15. 10. 2016 v 17.00 hod. v Krásné Lípě v Kulturním domě, jež bude zároveň poděkováním všem, kteří na záchranu vzácného nástroje přispěli a zasloužili se o uvedení do funkčního stavu.

Naprosto jedinečnou neopakující se příležitost mohou využít návštěvníci koncertu, kde Tomáš Flégr a Vojtěch Spurný představí v zajímavém reperoiru dokonce dva klavichordy. Jedním bude nově restaurovaný nástroj ze Stradalovy pozůstalosti ze sbírky Oblastního muzea v Děčíně, pobočky Rumburk, druhým kopie Schmiedmayerova klavichordu z dílny restaurátora Bečičky, kterému byl svěřen i klavichord rumburský.

Senátor Zbyněk Linhart, Město Krásná Lípa, Oblastní muzeum v Děčíně, přísp. org., účinkující umělci Tomáš Flégr a Vojtěch Spurný, stejně jako restaurátorská dílna Bečička-Hüttl-Šefl, si Vás dovolují srdečně pozvat na slavnostní koncert restaurovaného klavichordu ze Stradalovy pozůstalosti do Kulturního domu v Krásné Lípě, který se uskuteční dne 15. října 2016 v 17.00 hodin. Restaurovaný nejstarší dochovaný klávesový nástroj Šluknovska ze sbírky rumburského muzea rozezní svým mistrovstvím Tomáš Flégr, iniciátor projektu na záchranu tohoto jedinečného kusu.

Hildegard a August Stradalovi

Mimořádný umělecký zážitek si odnesou posluchači díky účinkujícím umělcům, jak Tomáši Flégrovi, varhaníkovi, cembalistovi a jedinému českému hráči na muselaar a dulce melos, tak Vojtěchu Spurnému, cembalistovi, dirigentovi a hráči na klavichord. Představen bude trefně zvolený dobový repertoár, který dá vyniknout nástroji samotnému, a to jak v sólové, tak čtyřruční hře.

Tomáš Flégr

Vojtěch Spurný

Nástroj bude součástí nové expozice, připomínající slavnou hudební minulost regionu – zejména pozůstalost Augusta Stradala, posledního žáka Ference Liszta, který přesídlil po rozpadu monarchie natrvalo se svou chotí Hildegard do Krásné Lípy.

Celkové náklady na restaurování dosáhly částky 204 000,- Kč, kdy 113 148,- Kč bylo získáno díky sérii deseti benefičních koncertů pod záštitou senátora Ing. Jaroslava Sykáčka, zahájených v prosinci roku 2009 „Klavichordem ve svátečním čase“ Tomáše Flégra a díky příspěvkům jednotlivých mecenášů, včetně Města Rumburk. Symbolicky bude koncert věnován památce bývalé ředitelky Domu kultury v Rumburku, paní Heleny Menšíkové, věrné příznivkyně vážné hudby, jíž nevyléčitelná choroba znemožnila dočkat se úspěšné realizace projektu, který s neskrývaným zaujetím bedlivě sledovala. Koncert je poděkováním všem, kteří přispěli na záchranu vzácného nástroje a s jistotou také příslibem do budoucna, jelikož můžeme doufat, že nástroj nezůstane bez povšimnutí odborné veřejnosti.

S přátelským pozdravem jménem všech organizátorů

Město Krásná Lípa, Jana Drobečková, místostarostka města, Masarykova 246/6, 407 46 Krásná Lípa, drobeckova@krasnalipa.cz, GSM: +420 721 828 939

Ester Sadivová, Muzeum Rumburk, pobočka OM v Děčíně, přísp. org., Na Valech 401/4, 408 01 Rumburk 1, tel: 412332194, info@muzeumrumburk.cz

Tagy