weby pro nejsevernější čechy

Sejřil vás v Rumburku park u Bytexu? Už nebude

Možná jste si všimli, že se v rumburském parku u Bytexu něco změnilo. Jsou to lavičky, které někdo natřel na bílo. Vlastně to nebyl neznámý někdo, ale lidé okolo Terezy Kaiprové a klubu Zavináč. A natření laviček byl teprve začátek.

Na začátku to byla jen jednoduchá otázka: „Na jaře jsme oslovili klienty nízkoprahového klubu Zavináč s otázkou, co je v Rumburku sejří a co by změnili, když by na to dostali 20 000,- Kč. Z různých nápadů, které mladé lidi napadaly, Terka dotáhla své myšlenky do konce, sama napsala projekt a společně jsme ho odeslali,“ říká Lenka Baráková ze Zavináče. Konkrétně šlo o projekt „Co tě sejří“, který vypisuje Česká asociace streetwork.

Nápad Terezy nakonec opravdu vyhrál (z čeho se vybíralo můžete vidět tady) a začalo vyjednávání se zástupci města o tom, co a jak se změní. „Ze získaných peněz koupíme nové velké koše, které v parku a na zastávce chybí, a koupíme jednu novou lavičku s opěradlem,“ pokračuje Baráková. Vylepší se i stávající zařízení v parku – lavičky jsou již natřeny na bílo, nový vzhled dostanou také stávající koše.

Nutno dodat, že se do projektu zapojili mladí lidé z Rumburku, kteří veškerou práci dělají zadarmo. Celá realizace projektu je navíc natáčena a bude následně ke zhlédnutí na internetu.