weby pro nejsevernější čechy

120. výročí Dymníku

Jak jsem psal už ve víkendových pozvánkách, za nej akci soboty 24. září 2016 jsem dlouho dopředu považoval oslavy 120 let rozhledny Dymník a 180 let od narození Augusta Wenschucha.

Ze Chřibské jsem přejížděl na sraz Vlastivědné vycházky na Dymník zhruba někdy dobou, kdy v Jiříkově začínala Jiříkovská kovadlina. Protože opravdu nemohu být všude, koukněte na fotky Petra Wittgrubera ->, ať taky víte, oč jste třeba přišli.

Na naučnou procházku nás dorazilo přes dvacet (co jsem stihl spočítat), a Klára Mágrová byla připravena důkladně jako vždy. Od oblečení přes dobové fotografie po tuny informací. Původní podoba cesty na Dymník, sanatorium Frankenstein, Franz Kafka, městský lesopark a cvičiště, studniční modelová vesnička, sáňkařská dráha, trio restaurací kolem rozhledny… Původně se zdálo, že hodina a půl cesty k rozhledně je příliš, ale stihli jsme to nakonec jen tak tak.

Na parkovišti u restaurace už vše v plném proudu – Ruksak na pódiu, kostýmované družiny korzovaly, u stánků s občerstvením fronty, nad tím vším kroužil až do večera vyprodaný vrtulník. Dílničky pro děti, motokáry, skákací hrad, lesní výstava dobových fotografií, kterou v závěru dne provázela její autorka Ester Sadivová. Zpěváčci a zpěváci, mažoretky a tanečníci, oslavné proslovy a malá rekonstrukce historických událostí. Průvod k rozhledně, předání klíčů a znovuotevření… Původně jsem myslel, že se třeba utrhnu a alespoň na chvíli zaskočím do Dolního Podluží na Slavnostní otevření centra obce s následným programem, ale fakt to nešlo. Tu jsem poseděl, tam se zakecal, a nakonec se i na rozhlednu vydrápal, abych zažil zcela nečekané překvapení, když se přes ni prohnala ultralightová replika stíhačky Jak-3.

Príma den. Pokud to chcete včetně jmen a oficialit, na webu KČT Krásná Lípa o akci píše Václav Hieke (jehož fotky jsou k vidění tady->)

Tagy