weby pro nejsevernější čechy

Anthropoid

Prvních dvacet minut filmu Anthropoid (od seskoku po atentát) jsem se v kině dost vrtěl a doufal, že se něco stane, abych zase nezanevřel na filmy a jejich tvůrce. A dobře to dopadlo, i když hlavní hrdinové zemřou, ale to jistě víte, to není žádný spoiler.

Začnu tím začátkem, protože je prostě divnej. Parašutisté seskočí do takového divného lesa a všechno tam vypadá jakoby zapomenuté z pohádek bratří Grimmů a lesník je divnej a parašutisté jsou divní a ještě mluví nějakou divnou angličtinou, až to bylo divné i mně a ještě se to zhorší, když se dostanou do města a tam je těch divných angličtin víc, což (jak jsem si nechal vysvětlit od skutečných znalců jazyka) je způsobené tím, že rodilí mluvčí hovořili tak, jak si oni, nebo jejich poradci představují – středoevropský přízvuk a tuzemští herci hovořili, jak nejlépe uměli.

Potom ovšem dojde k samotnému atentátu a najednou všechno naskočí, řítí se to neúprosným (a přesným) tempem k závěrečné tragédii, není čas vydechnout a všechno do sebe (jestli ne zcela historicky, jistě fimově) zapadá.

Akce prostě tomuhle filmu sluší víc než mluvení. Atentát, vyšetřování, výslech na gestapu i závěrečný boj v kostele, to všechno je natočeno nejenom zručně (rozpočet sice nebyl hollywoodský, ale nadstandarní: 220 milionů korun), ale zůstává tu i to podstatné, tedy obsah: vlastně docela obyčejní kluci jsou odhodlaní položit život za vlast. A taky to, bez velkých gest a patosu, udělají.

Divák – pamětník se samozřejmě nezbaví pocitu a nutkání poměřovat film Anthropoid s filmem Atentát, který na toto téma natočil v roce 1964 Jiří Sequens.

Rozhodnout, který z těch filmů je lepší, asi nedává žádný smysl, v obou dílech je znát očividná snaha připomenout jednu (z mála) velkých událostí, na které můžem být pyšní a která je pohříchu, hlavně v zahraničí, stále poměrně neznámá.

Sequens to natočil víc zevnitř a víc česky. Sean Ellis víc efektně, moderně, ale tu důležitou zprávu nevynechal.

Takže díky za to.

Režie: Sean Ellis
Scénář: Sean Ellis, Anthony Frewin
Kamera: Sean Ellis
Hudba: Robin Foster
Hrají: Cillian Murphy, Jamie Dornan, Charlotte Le Bon, Aňa Geislerová, Toby Jones, Harry Lloyd, Alena Mihulová a další.