weby pro nejsevernější čechy

Doctor Strange

Do kin dorazil sólový opus dalšího komiksového hrdiny, na scénu nastoupil Dr. Stephen Strange v podání Benedicta Cumberbatche.

Opět se potvrdilo, že svět Marvelu je na tom daleko lépe, než konkurenční DC, alespoň v oblasti filmů. Není to sice tak překvapivá řacha jako Deadpool, ale proti kritizovaným Supermanovsko/Batmanovským pokusům či Sebevražednému oddílu (na kterém jsem také byl a nedokázal o něm napsat ani řádku) je to prostě nebe a dudy.

Je mi jasné, že prohlásit u pohádky pro dospělé, založené na magii a paralelních dimenzích, že v ní všechno dává smysl je víc než odvážné. Jenže když si člověk vzpomene, co všechno bylo špatně v již zmíněných opusech od DC, je to překvapivě tak – za celou dobu jsem se nezabýval otázkami proč a jak. Pravda je, že velkou zásluhu na tom má vizuální stránka, protože i když někteří ohrnují nos nad kaleidoskopickými efekty a digitální onanií, po velmi dlouhé době jsem měl konečně pocit, že 3D má svůj smysl. Již z trailerů známé ohýbání reality a prostorové hrátky na velkém plátně vypadají úchvatně.

S kritikou se setkala i zkratka, v níž se z nevěřícího sebestředného parchanta stal mistr, zpočátku si příliš nevědoucí rady se svými schopnostmi. Myslím si ale, že kdyby se v tom film naopak zdlouhavě patlal a sledoval tenhle vývoj, titíž by křičeli, že je to zbytečné a zdržující – vzhledem k jakémusi „bezčasí“ této epizody je to pro mne bez problému.

Co je také důležité, že i přes mystično, duchovno, nutnost víry a všechna připojená tajemství a hrozby zůstala i špetka humoru. Je ho tu sice jak vzácného koření, ale funguje – od v traileru prozrazené wi-fi přes poněkud akční kouzelný plášť po závěrečný záchvat smíchu „kamenného“ Wonga.

Hojně je napadán i Mads Mikkelsen jako další tradičně matný záporák. Já ten pocit neměl. Když už, tak bych spíš kritizoval fakt, že podle řečí to vypadá, kolik měl následovníků, a vždy s ním courají maximálně dva „doprovázeči“ a zbytek (je-li nějaký) zůstává kdesi uklizen. A ano, velmi se mi líbil Strangův způsob řešení možného konce světa v dimenzi, kde nevládne čas, i když byl pro ni vlastně hodně nelogický.

Takže za mě dobrý, hodně dobrý. I když je otázka, jak čaroděj zapadne mezi ostatní postavy již existujícího universa. Choďte do kina a hlavně neodcházejte předčasně – tentokrát jsme se dočkali dokonce hned 2 potitulkových scén!

PS: Nezapomeňte si povšimnout starého pána, pochechtávajícího se v prostředku hromadné dopravy nad knihou v okamžiku, kdy mu bojující duo narazí zvenčí do okna. Není jím nikdo jiný než Stan Lee.