weby pro nejsevernější čechy

Jedenáct kousků do skla

Sedím v novoborské kavárně a čekám. Ale ne zas nějak dlouho. Sotva třetina kávy je upitá, když se otevřou dveře a vejde Michal Vaněk (MV). „ Ahoj, Kuba přijde za chvilku,“ omlouvá kolegu, který měl přijít s ním. Čekáme další třetinu nápoje, když venkovní příšeří vpustí do kavárny Jakuba Horáka (JH). Je objednáno, je usazeno u malého stolku, nad kterým svítí tlumená lampa. Sedím si tu s třetinou kapely Zhasni.

Je k tomu dobrý důvod. Za pár dní (2.12.2016) budou tihle dva, spolu se svými spoluhráči, v novoborském divadle křtít novou desku, v pořadí už třetí. První ochutnávka s názvem „Ať vás nic nebolí“ z tohoto alba už víří internetem.

Poslechl jsem si tu horkou novinku, prošel si ty předchozí věci a.. neskrývám překvapení. Čekal jsem tu folkovou klasiku, to jak jste na své posluchače „hodní“, a tady se objevilo něco trochu jiného, plnokrevnějšího řekl bych. takhle bude znít celá deska?

MV: My ale nebudeme víc zlí…

…to ani nečekám, ale že jste byli takoví něžnější…, když to tak řeknu

JH: Tak kdo odpoví. To je hodně ovlivněný setkáním s naším, říkáme, kapelníkem, i když se tak oficiálně necítí, …ale není co řešit.

MV: Kapitán

JH: Kapitán, jo. Člověk, který má vnitřní potřebu posouvat folk z těch let osmdesátých, o kterých ty asi mluvíš, do tohohle ročníku. On je členem asi osmi folkových sdružení a neoficiální otec folku a jmenuje se Petr Kamiš. Je to Pražák, ale máme ho rádi. A není jediný z Prahy, máme ještě zpěvačku pražskou, naši kamarádku dlouholetou, Inku Tognerovou. Petr do toho vnesl takovej jinej rozměr, kterej ještě umocnil jednak houslista David Singer a basák Vojta Holub, kterej je jinak kytaristou jazzovým a .. a ty nás s Váňou převálcovali, to naše takový klasický folkový cítění. Ale my jsme se nechali.

Takže to byla plánovaná změna, nebo přišla sama a náhle?

JH: My jsme už nechtěli dělat to, co na předchozích dvou deskách. Nenápadně se to posouvalo od té první … na té druhé nás nakazili jiní alternativou .. a tady ta pražská sekce to dodělala.

Petr Kamiš je fanoušek takovejch těch Coldplay a tak, takže je to někde mezi tím folkem popem a kousek i té alternativy to možná má. Opustilo to, myslím, už ten klasický folk, ale zároveň … ty jsi se ptal, jestli jsou všechny ty písničky takový jako tahle první… tak tahle je asi trochu vybočující, i tím, že text napsal Petr Kamiš jako jediný z těch jedenácti. Jinak autorsky klasika Vaněk – Horák. Jsme rádi za tu změnu. Nás samotný to baví a já bych se teď nechtěl vrátit zpátky, protože tam už asi nic zajímavého není….. Hezky jsem odpověděl.

MV: No je ale pravda, že to nevznikalo úplně lehce, že občas se stávalo, že přišel a … na tý desce jsou nový písničky, ale tak jsme předělávali, starší, a … to procházelo takovým zvláštním vývojem. Jako že nám vzal písničku a řekl – takhle teda ne – a udělal jí úplně jinak. A já si pamatuju, že jsem chodil domů nas…ej, jakože prostě takhle to nejde!

JH: prej pojď si to poslechnout … (smích)

MV: … ale pak si to nějak sedlo a jsem nucený říct – to je ono.

JH: Taky celá naše spolupráce začala už asi legendárním souvětím: Podívejte se, vy autorsky máte opravdu výborný věci, ale vy je hrajete opravdu jako kre*éni. … to jsme odkývali, … tak to bylo.

Takže o tom, co je na albu víme alespoň něco. Jak se ale vlastně bude to novorozeně jmenovat, a jaký bude mít kabát?

JH: Jméno jsme tomu nechali prostě Zhasni a nic dalšího nechtěli řešit. A obal? No, to je zajímavá otázka. Řekneš to?

MV: My, jak jsme tady z toho sklářského kraje, tak jsme to chtěli tak nějak potvrdit a nechat udělat ty obaly na cédéčka ze skla. Postupně nás s tím nápadem jednotliví skláři poslali do háje, až jsme skončili u starého sklářského mistra, pana Miloslava Štědry, který si s tím věděl rady. Za to mu patří velký dík.

JH: Těch skleněných obalů je samozřejmě limitovaný počet – 200 kusů a nevejde se do nich booklet. Ale kupující o něj nepřijdou, dostanou ho k tomu.

Tak druhého prosince v Městském divadle v Novém Boru se k nástrojům postaví hráči z Prahy, Rynoltic, Krompachu… je ještě Zhasni vlastně novoborská kapela?

MV: Určitě je.

JH: A vždycky bude. Novému Boru patří taky dík za podporu a taky všem, kteří se na tom nějak podíleli, nebo přispěli na vznik téhle desky.

303

302