weby pro nejsevernější čechy

Kulturní okénko [třikrát ze sudet a jednou z Londýna]

Vůbec jsem netušil, že to fotografování bývalých Sudet, které jsem začal v roce 1990 pro právě založený časopis Reflex, mi přiroste k srdci, bude trvat léta a možná nikdy neskončí…říká fotograf Jaroslav Kučera a právě část z cyklu SUDETY představí na výstavě v novém CZECH PHOTO CENTRE v pražských Stodůlkách. Je to galerie lidí, kteří žijí na okraji republiky, mnohdy na okraji společnosti, někdy spíš galerka. Kučera má ovšem pro jejich životy, trápení i radosti pochopení a oni pro něj. Jinak by ho těžko nechali přistoupit tak blízko.


Estetika vybydleného kraje, vybydlených životů je blízká třeba i Pustině, která právě teď boduje v televizi anebo temným písním Kittchenovým…
https://youtu.be/v=YFhpjznGM40
Výstava bude otevřena 6/12/2016 a jistě patří k tomu nejlepšímu, co můžete na konci roku vidět. K tomu podotýká významná teoretička fotografie Daniela Mrázková: Troufám si tvrdit, že Jaroslav Kučera je nejvýraznější osobností současné české fotografie života. Osobností zcela mimořádnou, nadanou jak analytickou schopností špičkového dokumentaristy systematicky a dlouhodobě sledujícího svoje téma, tak pohotovostí výjimečně bystrého reportéra reagujícího na aktuální jev či událost.
kucera1
(fotky Veronika Souralová)
Jsme-li už jednou v těch (milovaných) Sudetech, jenom o kousíček dál v trošku civilizovanější částí Ústí nad Labem, na Střekově v Činoherním studiu uvedli minulý týden další letošní premiéru. Hru Bernarda Marie Koltèse Boj černocha se psy. Ačkoli se děj hry odehrává v Africe, postavy, se kterými se tu setkáme, jsou stejně vykořenění lůzři, jako ti z fotek Jaroslava Kučery.
Hra má podtitul: o životě, o lásce a o whisky, ale mohl by ten výčet pokračovat, protože je to i o nenávisti, o ztrátě ideálů a o marnosti.
Na prakticky holé scéně, které dominuje baterie reflektorů jako africké slunce, se odehraje příběh čtyř zoufalých lid, kteří hledají své místo v životě a někdy holý život jenom brání.
Jak je ovšem v Činoheráku zvykem, dobře sehraný soubor v zoufalých situacích nachází také humor pochopitelně poněkud černý), který celou inscenaci odlehčuje.
Pohříchu se vtípky na premiéře dařily o něco lépe, než budování temné atmosféry.
Tři hvězdičky z pěti.

boj

boj2

boj3
(fotky md)
Ať se ale trochu hneme do světa. V Londýně bylo nedávno ve čtvrti Kensington otevřeno Muzeum designu, které šéfuje Deyan Sudjic.
Bohužel jsem se do britské metropole ještě nedostal a tak jejich aktivity sleduji pouze na twitteru a tam už se objevila první česká stopa! Ekologický plakát!

odpadni vody
No, není to hezké?

(psáno pro reflex.cz)