weby pro nejsevernější čechy

Betlémy a betlémáři Šluknovského výběžku (busem 2017)

Jen týden po pěší pochůzce po domácích betlémech rumburských betlémářů následovala v sobotu 21. ledna 2017 Exkurze za kostelními a soukromými betlémy Šluknovska, kterou i letos uspořádala OPS České Švýcarsko.

Stejně jako před rokem, zájem o akci byl víc než značný, zdaleka se nedostalo na všechny.

Začíná se v 9 v Loretě, lépe řečeno v kostele sv. Vavřince u klášterního betlému. Role průvodkyně se výtečně zhostí Klára Mágrová, která všechny celý den zásobuje přívalem informací. Stále je co v našem regionu objevovat a stále je možno nechat se překvapovat.

U Bytexu nasedáme do autobusu a naštěstí již upravenými slinicemi míříme nejprve do Varnsdorfu, kde je letos k vidění na náměstí v kostele sv. Petra a Pavla betlém původem z Fukova. Přesun do Jiřetína pod Jedlovou, kde než se nasoukáme do kostela Nejsvětější Trojice prudce zvedneme tržby místní lívancovny. Poté máme možnost prohlédnout si výběžkový unikát, deskový betlém, letos dokonce v jeho plné kráse. Další zastávka u opraveného kostela sv. Josefa v Rybništi, kde je k vidění betlém nedávno restaurovaný.

Následuje delší přesun autobusem, míříme do Mikulášovic, na letošní zřejmě jubilejní ročník místní výstavy. Pokud naše záznamy nelžou, koná se už pátý rok. Jako vždy, prohlížet je co. Další zastávkou je Jiříkov, kde díky nově vzniklému spolku vzniká stálá betlémářská expozice v budově bývalé spořitelny. A návrat – cílová stanice Rumburk, kde ti vytrvalejší absolvují závěrečnou prohlídku expozice v rumburském muzeu s výkladem další studnice informací – Ester Sadivové. Zde kromě betlémů i ukázka tvorby Vojtěch Kubašty.

Velké díky organizátorům i těm, kteří se účastníkům zájezdu věnovali. A jak píše KM „zájem o betlémy přetrvává, uvidíme, zda a kam se vydáme v lednu 2018„. Pevně věřím, že se dočkáme.

Obrázky z loňské exkurze k vidění zde ->

Tagy